Torna: Supola Zoltán sohasem tagadta meg magyarságát

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2021.03.22. 09:39
null
Supola Zoltán 2015-ben (Fotó: Földi Imre, archív)
„Leginkább azt ismerték el, hogy Amerikában sokat teszek Magyarország népszerűsítéséért” – mondja életútjáról Supola Zoltán, aki három olimpiát is megjárt magyar színekben, visszavonulása után pedig a Cirque du Soleil tagja lett. Az elmúlt években edzőként dolgozó Supola március 15-én a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesült – ennek apropóján beszélgetett vele a duol.hu.

 

„Leginkább azt ismerték el, hogy Amerikában sokat teszek Magyarország népszerűsítéséért. Mindenhol tudják, hogy magyar vagyok, és a szakmában elég elismert, jó a nevem. Itt nagyon felnéznek arra, aki olimpián járt, és eredményes is volt. Büszkék arra, hogy ismerem a kétszeres olimpiai bajnok tornászt, Magyar Zoltánt, Sivadó Jánost, Kovács Pétert, Guczoghy Györgyöt, akik a tornasportban híresek, hiszen elemeket neveztek el róluk. Segítek az USA juniorválogatottjának. Emellett Amerikában régiókra van osztva a tornasport, mi az első régióban vagyunk, ott is szervezem az edzőtáborokat. Sohasem tagadtam meg a magyarságomat, magyar vagyok, és erre nagyon büszke, mint ahogy arra is, hogy Dunaújvárosban sportoltam, nevelkedtem, ott is születtem. És amit elértem, ennek a városnak is köszönhetem” – nyilatkozta a duol.hu-nak Supola Zoltán a kitüntetés apropóján.

Három olimpián (1992 Barcelona, 1996 Atlanta, 2000 Sydney) vett részt. Barcelonában ötödik lett ugrásban, Sydneyben hatodik lólengésben. 1992-ben Budapesten Európa-bajnok volt korláton, második egyéni összetettben és harmadik ugrásban. 1993-ban világbajnokságon nyújtón bronzérmes lett, egy évvel később másodikként végzett ugyanezen a szeren. Nem utolsósorban hatvannégyszeres magyar bajnok.

2001-ben abbahagyta a tornázást, és Las Vegasba költözött, ahol a világhírű Cirque du Soleilben, a Napfény Cirkusza revüműsorában lépett fel a Bellagio Hotel színháztermében naponta négyezer néző előtt, ez két előadást jelentett.

Mostani kitüntetését a koronavírus-járvány miatt nem vehette át személyesen, különleges az is, ahogy egyáltalán értesült az elismerésről.

„Ez érdekes történet. Nem vagyok valami jó alvó, hajnalban mindig felébredek, ilyenkor rá szoktam nézni a telefonomra. Egyszer csak láttam egy üzenetet, amiben gratuláltak az elismerésemhez. Ekkor elkezdtem nyomozni, és akkor tudtam meg, mekkora tiszteletben részesítettek” – idézte fel.

„Tavaly nem tudtam hazamenni, most mindenképpen szeretnék. Nagyon várom már, hogy újra otthon legyek. Májusi utazást tervezek. Az élet Amerikába sodort, de magyar vagyok, dunaújvárosi vagyok, sok minden odaköt. Ha otthon vagyok, rengeteget sétálok, úgy érzem, minden falevél a barátom. A Magyarországhoz, a Dunaújvároshoz való kötődésem nem változik meg azzal, hogy már régóta Las Ve­gasban élek. Most Amerikában van dolgom, az élet idevetett. De nagyon jó érzés az, hogy otthon emlékeznek rám, szeretnek” – mondta Supola Zoltán.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik