Öttusa: olimpiai bronzból vb-arany – az „újrahasznosított” cipő

PIRCS ANIKÓ, PUSZTAI VIOLAPIRCS ANIKÓ, PUSZTAI VIOLA
Vágólapra másolva!
2019.09.03. 19:15
null
Fotók: Tumbász Hédi
A jelen klasszisai mellett a sportág korábbi hazai nagyjainak történeteit is megismerhetik az öttusa-világbajnokságra kilátogatók.

A viadal központi helyszínén, a Kincsem parkban megtekinthető öttusatörténeti kiállításon helyet kaptak olimpiák és világbajnokságok főszerephez jutó sportfelszerelései és ereklyéi. A kiállított darabok között van Mizsér Attila ominózus, az 1985-ös melbourne-i vébén sárba ragadt cipője, amelynek egyik darabját elhagyva, zokniban lett egyéni világbajnoki aranyérmes az 1988-as szöuli olimpián csapatban aranyérmes klasszis.

Ugyancsak a kiállítás részét képezi az a lábbeli,amelyben a férfiválogatott jelenlegi szövetségi kapitánya, a kétszeres olimpiai bajnok Martinek János 1996-ban Atlantában egyéni ötkarikás bronzérmet nyert, s amelyet ezután sem akasztottak szögre, „újrahasznosítva” Simóka Beátának is jó szolgálatot tett, aki hat év múlva, a 2002-es San Franciscó-i világbajnokságon ugyanebben a cipőben nyert aranyérmet.

Videónkban a„győztes cipő” történetét Martinek János és Simóka Beáta is felidézi, valamint előbbi a szöuli, illetve az atlantai olimpián elért sikereiről, utóbbi pedig a 2002-es világbajnoki címéről is beszél.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik