Sportlövészet: Izgalmas Eb elé nézünk! – Tobai-Sike Renáta

Vágólapra másolva!
2018.01.21. 20:46
null
Csonka Zsófia kezd újra magára találni légpisztolyban (Fotó: MTI)
Vasárnap a pisztolyos szakágban is befejeződött a sportlövők Európa-bajnoki válogatósorozata. Győrik Csaba szövetségi kapitány hétfőn hirdeti ki a februári győri 10 méteres kontinensviadalon versenyző magyar csapatot.

 

 

A háromfordulós Európa-bajnoki válogatósorozat záró viadalának számító Budapest-bajnokságon a női pisztolyos élmezőny tagjai érvényesítették a papírformát: a válogatási szabályok alapján a Major Veronika, Csonka Zsófia, Tobai-Sike Renáta trió szerzett indulási jogot a februári győri 10 méteres Európa-bajnokságra.

A záró fordulóban kiélezett küzdelem, és végül köregyenlőség alakult ki az előző két versenyt megnyerő Major Veronika és riválisa, Csonka Zsófia között: a keszthelyi és a pécsi lövő is
569 körrel fejezte be a viadalt, ráadásul mindketten ugyanannyi belső tízest lőttek, így kettejük között az utolsó sorozat eredménye rangsorolt, amelyben ezúttal Csonka teljesített jobban.

„Nagyon örülök, hogy légpisztolyban kezdek újra magamra találni, sokkal jobban alakulnak a szabályváltozás után immár hatvanlövéses versenyek, mint amire számítottam – szögezte le a sportpisztolyban 2015-ben Európa-bajnok Csonka Zsófia. – Ugyancsak örömteli, hogy edzéseken nagyon magas eredményeket érek el, és technikailag is folyamatosan fejlődöm. A hatvan lövésig tartó verseny bevezetésére új kezdetként tekintek, jó érzés nem a régi számok bűvöletébe beszorulva, hanem tiszta lappal lőni. Kíváncsian várom, a nemzetközi mezőnyben milyen eredménnyel lehet az elitbe jutni, mert a célom, hogy ott jegyezzenek.”

A szakág tehetsége, Major Veronika ezúttal elmaradt az előző két fordulóban elért kimagasló eredményétől (a második válogatón 579 körrel saját országos rekordját javította meg).

„Nem bánkódom, nem lehet mindig országos csúcsot lőni. Hullámvölgyek mindig lesznek – mondta a viadalt értékelve Major. – Jövő héten a hagyományos müncheni versenyen a nemzetközi mezőnyben is felmérhetjük, hol tartunk. Az Eb-re erős női pisztolyos válogatott állt össze, sok múlik majd azon, milyen napot fogunk ki a csapatviadalra. Egyéniben nem szeretnék esélyeket latolgatni, ami biztos: a felkészülési időszakban én mindent megtettem azért, hogy eredményesen szerepeljek Győrben.”

A harmadik versenyt negyedik helyen záró Tobai-Sike Renáta két évvel ezelőtt nem került be a csapatba az ugyancsak győri rendezésű Eb-n, ezúttal azonban nem hagyott kétséget afelől: helye van a válogatottban.

„Örülök, hogy ezúttal versenyezhetek Győrben, már csak jól kéne lőni… – utalt arra a világ- és Európa-bajnoki bronzérmes sportoló, hogy elégedetlen a válogatókon elért eredményeivel. – A második válogató sikerült a legjobban, de a szezonban sikerélményt leginkább a múlt hétvégi szlovéniai nemzetközi verseny adott, ahol megnyertem az első napi viadalt. Itthon a versenyeken mindig belerepült a sorozataimba egy-egy gyengébb lövés, az Eb-t megelőző mátraházi edzőtáborban jelentős hangsúlyt fektetek majd arra, hogy ezt kiküszöböljem.”

Tobai-Sike hozzátette: figyelemmel kíséri több nemzet válogatóversenyét is, és úgy tapasztalja, az övékhez hasonló eredmények születnek. „Egyelőre nincs nagy különbség, a női mezőnynek talán még szoknia kell a hatvan lövést. Mindenesetre izgalmas Eb elé nézünk!”

Férfi légpisztolyban Antal Balázs, Nagy László és Tátrai Miklós végzett a válogatók eredményei alapján kialakuló rangsor Eb-indulást érő helyein (a szakáganként háromtagú csapatokba a három viadalból a két legjobb alapverseny-eredménnyel lehetett bekerülni).

Győrik Csaba szövetségi kapitány a hazai szövetség elnökségének hétfői ülése után hirdet csapatot a kontinensviadalra.

BUDAPEST-BAJNOKSÁG (EURÓPA-BAJNOKI VÁLOGATÓVERSENY)
BUDAPEST
Légpisztoly. Férfiak:
1. Antal Balázs (UTE) 579 kör, 2. Nagy L. (BHSE) 576, 3. Tátrai (BHSE) 571. Nők: 1. Csonka Zsófia (PSN ZRT) 569, 2. Major (BEFAG) 569, 3. Dávid (BHSE) 568.

Az utánpótlásmezőny eredményeiről itt olvashat bővebben!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik