Dopping: fordulat, Sarapova kimenekülhet a vádak alól

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.04.13. 15:33
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) fontolóra vette, hogy az összes, a meldonium nevű szerrel március 1-je előtt megbukott sportolót felmenti vétsége alól. A szer leghíresebb „fogyasztóját”, Marija Sarapovát is visszaengedhetik a teniszpályára. 

A WADA jelezte, hogy a január 1-jén tiltólistára került szerről eddig nem tudták megállapítani, milyen gyorsanürül ki a szervezetből, ezért igazságtalan lehet az eljárás azokkal szemben, akik az év első két hónapjában megbuktak.

A felmentés nem érinti a csíkszeredai Tófalvi Éva sílövőt, aki március 8-án levett mintával bukott meg.

A WADA hivatalos tilalmi listáján ez év eleje óta szerepel a meldonium, amely szívgyógyszerként, Mildronat néven terjedt el elsősorban a balti államokban és Oroszországban. Javítja a vérkeringést, így növeli a sportolók fizikai és mentális terhelhetőségét.

Sarapova mellett ezzel a szerrel bukott meg az orosz élsportolók közül például Jekatyerina Bobrova olimpiai és Európa-bajnok jégtáncos, Szemjon Jelisztratov ötkarikás aranyérmes rövid pályás gyorskorcsolyázó, Pavel Kulizsnyikov ötszörös világbajnok gyorskorcsolyázó és Julija Jefimova világ- és Európa-bajnok úszó is.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik