Kettesfogathajtó-vb: Lázár élete legjobb díjhajtásáról beszélt

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2013.08.30. 19:29
Élete legjobb díjhajtásaként értékelte produkcióját Lázár Zoltán, aki az első szám után harmadik helyen áll a szlovákiai Kistapolcsányban zajló kettesfogathajtó-világbajnokságon.

„Különösen boldoggá tesz az eredményem annak fényében, hogy a lipicai ló egyik hazájában értem el ezt a szép sikert, ráadásul az egyik lovam éppen itt született" – mondta a pénteki sajtótájékoztatón a hatszoros világbajnok Lázár Zoltán, aki úgy érzi, sikerült bebizonyítania, hogy ez a lófajta igenis alkalmas a jelenkori fogathajtásra és azon belül a díjhajtásra.

A fiatalabb Lázár-fivér szerint régi rossz hagyomány szakadt meg azzal, hogy neki és az egész csapatnak is jól sikerült a nyitószám, de úgy vélte, korábban nemcsak a teljesítményükkel volt baj, hanem a bírók sem értékelték megfelelően a produkciójukat, most azonban új pontozói gárda volt a vb-n.

„A lényeg, hogy most tényleg mindannyian kiváló díjhajtást produkáltunk. Személy szerint én életemben nem mentem ennyire jól kettesfogattal. A jobb eredményhez nagyban hozzájárult a felkészülés és a korábbi évekhez képest jobb lóállományunk" – mondta az MTI-nek Lázár Zoltán.

A 40 éves sportember sikere különösen figyelemreméltó, ugyanis alig három hét múlva már az izsáki négyesfogathajtó Európa-bajnokságon szerepel majd, márpedig a két szakág teljesen más technikát igényel.

„Inkább négyesfogathajtó vagyok már, de nem értek egyet azokkal, akik szerint visszalépés ismét kettesre váltani" – mondta Lázár, aki kettesben egyéniben egyszer (1997), csapatban háromszor (1999, 2001, 2003), négyesben pedig egyszer-egyszer (2004) volt világbajnok. Hozzátette, mindig is szerette a lehetetlen vállalkozásokat, ezért is méreti meg magát idén mindkét szakág világversenyén. Ugyanakkor elismerte, hogy rendkívül nehéz a négyesről visszaszokni a kettesre. Elmondása szerint az év folyamán alapvetően a négyesfogattal foglalkozott, az utolsó egy hónapban viszont már csak a kettesre koncentrált.

Arra a kérdésre, hogy melyiket szereti jobban, úgy válaszolt, ez olyan, mintha egy szülőt megkérdeznének, két gyermeke közül melyiket szereti jobban. Azt viszont kiemelte, a kettesfogatában lévő lovak a négyesfogatának is oszlopos tagjai, így a mostani eredmény előremutató lehet a hazai kontinensviadal tekintetében.

„A startvonalhoz nem azért állok oda, hogy nyerjek, hanem hogy mindent kiadjak magamból" – felelte az esetleges előrelépést firtató kérdésre Lázár Zoltán, s hozzátett, elvileg két olyan szám van hátra, amelyben kifejezetten erős a magyar csapat és ő maga is. Ugyanakkor megjegyezte, hiába a maratonhajtás a legerősebb száma, idén mindössze egyszer hajtott maratonpályát élesben ezzel a fogattal, így maga is kíváncsian várja, hogyan teljesít majd fogatával az amúgy is „borzasztóan technikás" pályán.

A korábbi szövetségi kapitány Fintha Gábor által épített nyolc akadályból szerinte a négyes és a hatos kiemelkedően nehéz, de a többi esetében is időigényes feladat megtalálni a megfelelő útvonalat.

A díjhajtást követően Lázár Zoltán 3., bátyja, a hétszeres vb-aranyérmes Lázár Vilmos 6., Nagy Tibor 9., míg a kizárólag egyéniben érdekelt Osztertág Márk a 12. helyről várja a folytatást. A magyar csapat jelenleg második, hátránya kevesebb mint egy pont a németekkel szemben.

Szombaton a maratonhajtással folytatódik a vb, aztán vasárnap az akadályhajtással zárul.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik