Hegymászás: 60 éve jutottak fel Hillaryék a Mount Everestre

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2013.05.29. 18:03
null
Mászók egy csoportja a csúcson - ma már sokkal könnyebb feljutni (Fotók: Reuters)
A világ legmagasabb hegycsúcsa, a Mount Everest (Csomolungma) meghódításának hatvanadik évfordulóját ünnepelték szerdán Nepálban: a gyémántjubileum alkalmából rendezett ceremónián a híres magaslatra elsőként feljutó Edmund Hillary és Tenzing Norgay nyomdokaiban járó hegymászókat tüntettek ki.

Az ünnepeltek között volt a 8848 méteres csúcsot elsőként oxigénpalack nélkül meghódító Reinhold Messner, aki elsőként jutott fel a világ mind a 14 nyolcezer méter feletti hegycsúcsára. „Újra itt vagyok Nepálban, ám most már nem azért, hogy hegyet másszak, hanem, hogy filmezzek" – mondta a dél-tiroli Messner, hozzátéve, hogy látogatása alatt azért útba ejtette a Kancsendzönga alaptáborát.

Edmund Hillary 2007 januárjában
Edmund Hillary 2007 januárjában

Megjegyezte, szomorúnak tartja, hogy a Mount Everest manapság egyfajta turistaközpontként üzemel, hegymászók helyett pedig zömmel „turisták" próbálnak felkapaszkodni a csúcsra. A serpák és a kifeszített kötelek segítségével szinte bárki megmászhatja a hegyet, korábban ez sokkal nehezebb volt – fejtette ki.

Az ünnepségen részt vevő mászókat virágfüzérrel és sállal köszöntötték, majd lovas hintókkal körbevitték őket Katmanduban. A karavánt több száz, az évfordulót hirdető lobogókkal és szalagokkal felszerelkezett ember kísérte. A Narajanhiti-palotában rendezett fogadáson Messner mellett ott volt a vendégek között az 1953-as expedíció utolsó még élő tagja, Kancha Sherpa, valamint az Everestet 21-szer megjárt Appa Sherpa is.

Edmund Hillary új-zélandi hegymászó és Tenzing Norgay serpa 1953. május 29-én hódította meg a hegyet, és példájukat követve azóta több mint háromezren kapaszkodtak fel a 8848 – más mérések szerint viszont 8850 – méter magas csúcsra. „Büszkének kell lennünk arra, hogy két ilyen nagyszerű ember megnyitotta az utat nem csupán a csúcs, hanem a nepáli emberek számára fontos turizmus felé is" – húzta alá Tenzing fiúunokája, Tashi.

Tenzing Norgay 1986-ban, 71 esztendős korában hunyt el az indiai Dardzsilingben. Hillary 88 esztendősen távozott, halálát szívelégtelenség okozta 2008-ban. Ő még részt vett a csúcshódítás ötvenedik évfordulóját ünneplő 2003-as rendezvényen. A mostani ceremónián a hegymászóvilág számos híressége vehetett át kitüntetést.

„Hatvan évvel ezelőtt, pontosan ezen a napon, Tenzing Norgay és Edmund Hillary megvalósítottak valamit, amelyről sokan úgy vélték, hogy lehetetlen. Ezért rendkívül hálásak vagyunk nekik" – mondta a 29 esztendős nepáli hegymászó, Sajli Básznet, aki 2008-ban jutott fel a legendás csúcsra. Básznet egyébiránt egyike az ország kevés női hegymászójának és egy olyan, kizárólag nők alkotta csapat vezetője, amelynek célja a világ 14 legmagasabb csúcsának meghódítása.

A turizmusért felelős nepáli miniszter szerdán ígéretet tett arra, hogy a jövőben csak előzetes vizsgálódást követően adnak engedélyt a hegy megmászására. „Az egészségi állapotot és az életkort is figyelembe vesszük majd az engedélyek kiosztásakor” – mondta Ram Kumar Sreszta. Arra is figyelni fognak, hogy a hegy ne legyen túlzsúfolt, ugyanis előfordult, hogy egy nap kétszázan vágtak neki a csúcstámadásnak, ami igen nagy dugóhoz vezetett.

Nemcsak Nepálban, hanem Edmund Hillary szülőföldjén, Új-Zélandon is megemlékeztek az évfordulóról. Londonban is ünnepeltek, ugyanis Hillaryék expedíciója a brit korona által támogatott küldetés volt. A siker híre épp időben, II. Erzsébet 1953. június 2-i koronázása előtt ért el Londonba, ahol a királynő szerdán részt vett az évfordulós megemlékezésen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik