Veszélyben Bonjasky pályafutása, Hari rendőrségi ügybe keveredett

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2010.09.27. 22:12
null
Bonjasky (jobbra) nem lép szorítóba Szöulban, és az is lehet, hogy befejezi pályafutását (Fotó: Action Images)
Október 2-án Szöulban rendezik a K–1 világdöntő (World GP Final) hagyományos tizenhatos fináléját, a nyolc párharc győztese bejut a decemberi nagydöntőbe, ahol egy nap alatt eldől, ki lesz a 2010-es esztendő bajnoka. A címvédő holland Semmy Schilt természetesen ott lesz Szöulban, hogy megkezdje menetelését ötödik bajnoki címe felé, ami egyedülinek számítana a sportág történetében. A háromszoros bajnok, szintén holland Remy Bonjasky viszont szemsérülés miatt kihagyja a szöuli eseményt, sőt az is elképzelhető, hogy soha többé nem lép szorítóba. A marokkói Badr Hari pedig rendőrségi ügybe keveredett, ő sem indul a dél-koreai megmérettetésen.

BONJASKY SZEMPROBLÉMÁKKAL KÜZD

Kezdjük rögtön a legaggasztóbb hírrel: a K–1 elmúlt egy évtizedének meghatározó alakja, a repülő térdrúgásairól elhíresült háromszoros világbajnok (hivatalos elnevezéssel élve: World GP Final-győztes) holland Remy Bonjasky szemproblémái miatt nem vesz részt az október 2-i szöuli középdöntőn (az esemény hivatalos elnevezése a tizenhatos döntő), az is előfordulhat, hogy befejezi pályafutását.

A 34 éves harcos a tavaly decemberben Jokohamában összeszedett saroksérülése után hosszabb pihenést tartott, csak tavasszal kezdte meg az edzéseket, ám a tréningek során kiújult egy korábbi szemsérülése, ami miatt augusztusban, immár negyedszerre ismét megműtötték a szemét.

Ő maga a beavatkozás előtt úgy fogalmazott, hogy egyelőre számára is kérdéses, folytatni tudja-e K–1 pályafutását. Az Amszterdamban elvégzett műtét a hírek szerint sikeres volt – erről Bonjasky beszélt, mikor néhány hete saját K–1 akadémiát nyitott Almerében. Ám azt egyelőre nem lehet tudni, folytatni tudja-e pályafutását.

HARI RENDŐRSÉGI ÜGYBE KEVEREDETT

A forrófejűségéről is ismert (a 2009-es jokohamai fináléban azért léptették le, mert fejbe rúgta a földön fekvő Bonjaskyt) 25 éves marokkói Badr Hari egyelőre nem beszél végleges visszavonulásról, de ő sem indul Szöulban.

Harit Hollandiában – ahol évekig élt – testi sértéssel vádolta meg a rendőrség, ő azonban visszautasította a gyanúsítást, és nem volt hajlandó együttműködni a hatóságokkal, hazatért Marokkóba.

Az elmúlt két évben a világdöntő fináléjáig jutó harcos a holland Panorama magazinnak adott interjúban elmondta, egyelőre Marokkóban marad, és bár a szervezők sok pénzt ajánlottak neki, hogy részt vegyen a szombati középdöntőn, ő visszautasította lehetőséget, arra a kérdésre nem tudott válaszolni, hogy mikor láthatjuk őt legközelebb a ringben.

„A sportág példaképévé szeretnék válni, úgy, ahogy az ökölvívásban Muhammad Ali, de 25 éves vagyok, van még időm" – mondta Hari.

SCHILTNEK NEM LESZ NEHÉZ DOLGA SZÖULBAN

A négyszeres bajnok holland Semmy Schilt tavaly Harit és Bonjaskyt is legyőzte Jokohamában, távollétükben pedig még inkább megállíthatatlannak tűnik, és amennyiben decemberben ismét megnyeri a világbajnokságot, ő lesz a sportág első ötszörös bajnoka (jelenleg négyszeres bajnok, akárcsak a már visszavonult holland, Ernesto Hoost). Persze ehhez előbb el is kell jutnia a decemberi fináléig, de ebben aligha tudja őt megakadályozni az egyiptomi Hesdy Gerges, akivel szombaton Szöulban találkozik, és akit 2009-ben egyszer már legyőzött.

Schilt mellett a szintén holland Alistair Ovreem és az orosz Ruszlan Karajev továbbjutása szinte biztosra vehető, a többi csatában azonban nem beszélhetünk egyértelmű papírformáról.

A veterán holland Peter Aertsszel a K–1 világdöntő 1993 óta íródó történetében tavaly fordult elő először, hogy nem szerepelhetett a decemberi eseményen, de a brazil Ewerton Teixeirával szemben idén sem vehető biztosra a továbbjutása. A 38 éves francia Jerome Le Banner a kétszeres nehézsúlyú világbajnok (ez a cím jóval kisebb ranggal bír, mint a világdöntő megnyerése) japán Kjotaróval vívhat éles meccset.

A maradék három párharcban többnyire olyan harcosok küzdenek, akik sokkal inkább kiváló menedzselésüknek vagy éppen a szerencsének – mint például az európai kontinentális selejtezőt Alekszej Ignasov sérülésének is köszönhetően megnyerő francia Freddy Kemayo – sem mint eddigi teljesítményüknek köszönhetik a szöuli részvételt, és ha el is jutnak a decemberi nagydöntőig, ott aligha kell komolyan számolni velük.

 K–1, VILÁGDÖNTŐ, 2010
A SZÖULI KÖZÉPDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Alistair Overeem (holland)–Ben Edwards (ausztrál)
Jerome Le Banner (francia)–Kjotaro (japán)
Semmy Schilt (holland)–Hesdy Gerges (egyptomi)
Ewerton Teixeira (brazil)–Peter Aerts (holland)
Errol Zimmerman (suriname-i)–Daniel Ghita (román)
Gökhan Saki (török)–Freddy Kemayo (francia)
Andrej Arlovszki (fehérorosz)–Raul Catinas (román)
Ruszlan Karajev (orosz)–Tyrone Spong (suriname-i) 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik