Vitorlázás: demonstráció a vitorlások megadóztatása ellen

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2010.05.05. 15:58
A jövő szombati évadnyitó alkalmával figyelemfelkeltő demonstrációt szervez a Magyar Vitorlásszövetség (MVSZ) a versenycélú hajók megadóztatása miatt.

Szoják Balázs, az MVSZ főtitkára a távirati iroda érdeklődésére szerdán elmondta, hogy a nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló 2009. évi törvény, valamint az úszólétesítmények lajstromozásáról szóló kormányrendelet szerint a 25 négyzetméternél nagyobb vitorlával rendelkező vitorlások után adót kell fizetni. Ebbe a kategóriába tartozik 3-4 hajóosztály összesen 300 hajója is, így összemosódik a versenysport a megadóztatandó kategóriával.

„Az eredeti törvényalkotói szándékkal alapvetően egyetértünk, s felajánljuk szakmai segítségünket – mondta Szoják Balázs. – A vitorlafelület ugyanis nem reális mérés a versenycélú hajók esetében. Megoldást jelentene, ha a sportcélú vitorlások után nem kellene adót fizetni, s ezeknek a nyilvántartásáról a szövetség adna ki igazolást."

„Ebből a megközelítésből meg lehetne adóztatni az öttusázók lovait vagy a golfozókat, hiszen egy golfautó ára ötmillió forint" – mondta Szoják Balázs.

A május 15-i, balatonfüredi Impuls-Leasing évadnyitó nagydíjon minden hajó a nevezésnél „A sportot ne adóztasd!" feliratú léggömböt kap, amelyet a rajt után három perccel egyszerre engednek el a levegőbe.

„Mintegy kétszáz hajóra, azaz több mint ezer ember részvételére számítunk" – jelezte a főtitkár.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik