Öttusa: csütörtöktől világkupa Budapesten, ezúttal nőknek is

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2010.05.04. 12:22
Címkék
Huszonhét ország csaknem 150 versenyzője küzd majd az érmekért és a helyezésekért a csütörtökön kezdődő és hétfőig tartó budapesti Trigránit öttusa világkupa-versenyen, amelyen a megszokottól eltérően a férfiak mellett ezúttal a nők is érdekeltek lesznek.

Tavalyig a férfiak fővárosi vk-fordulója mellett a nők számára rendszerint Székesfehérváron rendeztek versenyt. A sportág nemzetközi szövetsége (UIPM) azonban már a koncentrált viadalokat részesíti előnyben, vagyis az egyes vk-fordulók egy helyszínen zajlanak.

Az idei sorozat negyedik vk-állomásán – derült ki a keddi felvezető sajtótájékoztatón – csütörtökön és pénteken a selejtezőket, szombaton és vasárnap a döntőket bonyolítják le. A program a nők kvalifikációs küzdelmével kezdődik. Hétfőn vegyes csapatok részvételével váltóversenyre kerül sor. A helyszín mindannyiszor a Ferencváros népligeti sportközpontja lesz.

Tavaly éppen Budapesten mutatkozott be – sikeresen – az európai és a hazai közönség számára hivatalos UIPM-versenyen az új lebonyolítási forma, melyben a vívás, az úszás és a lovaglás után lövészetből és futásból álló kombinált számot bonyolítanak le. A zárás komoly izgalmakat tartogatott, a nézők csak kapkodták a fejüket, ki hol tart a lövészetben, végül másodikként ért célba a magyarok legjobbja, Marosi Ádám, aki aztán az év során további kimagasló sikereket ért el, többek között egyéni világbajnoki címet szerzett.

A hazai indulók számára a mostani verseny válogató a júliusi debreceni Európa-bajnokságra és a szeptemberi csengtui világbajnokságra. A legjobb magyarok közül hiányozni fog az olimpiai, világ és Európa-bajnok Vörös Zsuzsanna, akinek a felkészültségi állapota még nem olyan, hogy elinduljon, valamint Kovács Sarolta, aki lovasbalesetéből felépülőben van ugyan, de érettségizik.

A magyar férfi versenyzők az első három állomáson – a mexikói Playa del Carmenben, majd Kairóban és az angliai Medwayben – kiegyensúlyozottan szerepeltek, rendszerint az élcsoportban végeztek, de akadtak jó eredmények a nőknél is – negyedik, hatodik, kilencedik hely -, egy pedig, Medwayben a lőtábla hibája miatt úszott el Gyenesei Leila számára.

Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány többek között azt említette, hogy a hagyományos budapesti versenyre mindig szívesen jöttek a külföldiek, és ez ezúttal is így van, nagy és erős mezőny áll össze a férfiaknál és a nőknél is.

„A hétvégi verseny a válogatást illetően az Európa-bajnokságra és a világbajnokságra is alapul szolgál majd. Az idei Világkupákon eddig jó helyezéseket értek el a versenyzőink, bízunk benne, hogy ez most is így lesz" - tette hozzá az esélyeket latolgatva.

Csatlakozott hozzá az aktuális világbajnok Marosi Ádám, aki szerint a válogatott négy alapembere, mellette Kasza Róbert, Tibolya Péter és Németh Róbert egyaránt olyan jó formában van, hogy akár meg is nyerheti a versenyt.

„Nagyon kemény alapozásunk volt, rengeteget gyakoroltuk a kombinált számot, szerintem egy magyar, de akár kettő is felállhat majd a dobogóra."

Gyenesei Leila úgy véli, a női mezőnyben is van esély arra, hogy hazai öttusázó az első hat között végezzen.

A hagyományos májusi - többnyire férfiak számára rendezett – fővárosi versengés története 1953-ra nyúlik vissza, azóta két kivétellel minden évben sor került az eseményre. Az első győztes Benedek Gábor volt, a legutóbbi magyar siker Balogh Gábor nevéhez fűződik, aki 1996-ban diadalmaskodott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik