Bárdosi Sándor visszaadja az aranyérmet

T. G.T. G.
Vágólapra másolva!
2010.03.23. 17:35
null
Bárdosi Sándor nem akart balhét (Fotó: Czagány Balázs, archív)
Bárdosi Sándor tavaly júliusban Tajvanban a világjátékokon aranyérmet szerzett szumóban, ám a sportolónál a doppingvizsgálat során furoszemid nevű vízhajtót mutattak ki. Első helyétől megfosztották, ezen kívül 3000 euró megfizetésére kötelezték. A Magyar Szumószövetség két évre eltiltotta. Bárdosi korábban úgy nyilatkozott, hogy nem adja vissza az aranyat, de kedden másként döntött.

Bárdosi Sándor, valamint a Magyar Szumószövetség (MSSZ) alelnöke, Elek Sándor és a Nemzeti Sportszövetég (NSSZ) alelnöke, Leyrer Richárd kedden tárgyalóasztalhoz ült. A megbeszélés eredményeként a sportoló visszaküldi az aranyérmet a világjátékok szervezőinek.

„Nem akartam balhét, főleg azt nem, hogy a magyar sportot esetleg negatív cselekedetem alapján ítéljék meg. Ugyanakkor a szövetség megígérte, hogy kijárja a B-próba vizsgálatát, ugyanis a 2010-es WADA-szabály értelmében a furoszemid használata a korábbinál más elbírálás alá esik" – nyilatkozta Bárdosi Sándor, aki hozzátette, ha ez így lesz, úgy érzi, megfelelő rehabilitációt kap.

FÁJDALMAS DARÁZSCSÍPÉS

A világjátékok szervezőinek határozata után Bárdosi Sándor tavaly azt nyilatkozta, egy darázscsípésre kapott injekció és gyógyszer okozhatott pozitív eredményt. Ugyanakkor tény, hogy darázscsípést nem kezelnek vízhajtóval, furoszemiddel. A sportoló nem értesítette a keretorvost, az eset napvilágra kerülése után úgy nyilatkozott, nem fellebbez, nem adja vissza az aranyat, és az eljárási költséget sem fizeti ki, úgy érezte, szövetsége cserbenhagyta.               

Elek Sándor, az MSSZ alelnöke elmondta, az A-minta eredményének nyilvánosságra hozatala után doppingvétségért Bárdosit két évre automatikusan eltiltották. A hatályos magyar jogszabályok úgy rendelkeznek, doppingvétséget elkövetett sportoló nem versenyezhet olyan sportágban, amely állami támogatást kap, bejegyzett szövetséggel működik, amely kötelezte magát a WADA-szabályok betartására.

Elek azt is kihangsúlyozta: „Ameddig nincsen döntés a B-mintáról, felfüggesztettük az eltiltást." A 32 éves Bárdosinak nem áll szándékában befejezni sportpályafutását, de azt még nem tudja, melyik szakágban folytatja. „A szumóval nincsen különösebb tervem" – jelentette ki. A 3000 eurós eljárási költséget a szövetség állja.

Tény, a kompromisszumos megoldást Leyrer Richárd, az NSSZ alelnöke szorgalmazta. A testületben a nem olimpiai sportágakat felügyelő sportvezető így összegzett: „Megértettem az eset után Sanyi elkeseredettségét, de az tarthatatlan állapot, hogy szembemenjünk a világjátékok szervezőinek döntésével. A sportoló felülemelkedett a történteken, s nagyon bízom benne, hogy a B-próbát megvizsgálják, és átminősítik az esetét."

Leyrernek megemlítettük, az NSO-nak tudomása van arról – a sportoló ezt megerősítette –, hogy informális szinten Bárdosit úgymond „megfenyegették", hogy olimpiai életjáradékát is megvonhatják. A sportvezető a következőt válaszolta. „Az életjáradék megvonásáról az Önkormányzati Minisztérium dönthet. Elvileg egyet lehet azzal érteni, hogy bizonyos cselekedetek ezt a szankciót vonják maguk után. Ám tegyünk különbséget vétség és bűntett között. A vétség sokkal enyhébb megítélés alá kell, hogy essen, mint a bűntett. Bárdosi vétséget követett el." Leyrer még azt is megjegyezte, az életjáradék megvonásával ugyanazért a cselekményért kétszer büntetnék a sportolót.

Arról nem is beszélve, hogy a sydneyi olimpián ezüstérmes birkózó még csak 32 éves, az életjáradék a 35. év betöltése után jár, a szőrszálat továbbhasogatva, kétéves büntetését addig bőven letölti.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik