Megvan az első arany! Bárdosi a legjobb szumós a 85 kg-osok között

Vágólapra másolva!
2009.07.17. 13:31
Megvan a magyar csapat első aranyérme a tajvani világjátékokon. A férfi szumósok versenyében a 85 kg-osok között Bárdosi Sándor diadalmaskodott.
Fotó: Vörös Nándor
Bárdosi Sándor boldogan pózolt az aranyéremmel a 85 kilogrammosok versenye után

Kiválóságunk az első körben a japán Dzsindzsi Kodzsi ellen nyert, majd az észt Siim Mae ellen győzött az olimpián kívüli sportágak világversenyén. Az elődöntőben a mongol Rentsendorj sem jelentett akadályt.

Bárdosi pillanatok alatt eldöntötte a finálét az orosz Nasin Mongus ellen: körön kívülre rakta ellenfelét, és bár kisebb térdsérülést szenvedett, ez sem akadályozta meg abban, hogy a dobogó tetején hallgathassa végig a magyar himnuszt.

„Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült” – nyilatkozta a viadal után Bárdosi Sándor.

„Itt nincs idő taktikázni; annyi a titkom, hogy a szemébe nézek az ellenfélnek, és eldöntöm, hogy mit csinálok. Örülök, hogy én szerezhettem meg a magyar csapat első aranyérmét. Ez a verseny szinte teljesen olyan, mint egy olimpia, így a motiváció is erősebb, mint egy világ- vagy Európa-bajnokságon. Sok magyar sporttársam, például a strandkézilabdázók is kijöttek szurkolni, ez rengeteget segített” – tette hozzá a magyar versenyző.

Korábban már megírtuk, hogy a magyar csapat első érmét a sárkányhajócsapatunk szerezte, amely a 200 méteres sprintszámban lett második. A magyar válogatott futamgyőztesként jutott a döntőbe, ahol az előzetes várakozásoknak megfelelően az orosz együttessel vívott nagy csatát az elsőségért.

A mieink remekül elkapták a rajtot és körülbelül fél távig vezettek, az oroszok azonban jó hajrával végül megkaparintották az első helyet. Hajónk végül a második helyen végzett, Tajvant megelőzve.

A siker értékét növeli, hogy tartalékos összeállításban indultak, többen ugyanis megbetegedtek a csapatból. Kozmann Györgyöt kórházba kellett vinni vírusos légúti fertőzés miatt, még a H1N1-es fertőzés gyanúja is felmerült, de szerencsére a teszt negatív eredményt hozott. Három másik csapattag pedig gyomorproblémákkal küzd, így a csereemberek ültek be a hajóba.

„Reménykeltő kezdés ez a sárkányhajó-válogatott számára” – értékelt a futam után Reményi Péter, a csapat edzője.

Délután a 2000 méteres versenyt rendezték. Itt a 200-as eredmények alapján osztották be az indulási sorrendet, a magyar hajó tehát a mezőny végén, a legjobbak között rajtolt.

Fantasztikusan teljesítette a távot a tartalékos csapat, hiszen a legjobb időt érték el, az oroszok és a tajvaniak előtt. Csakhogy, nem sokáig tartott a magyar örömünnep, hiszen a versenybíróság szerint az egyik fordulónál nekimentek a mieink a svéd hajónak, és így szabálytalan forduló miatt kizárták a csapatot.

Érdekes, hogy még a svédek is elismerték, hogy nem akadályozta őket a magyar hajó, sőt a fordulónál lévő versenybíró sem emelte fel a piros zászlót, ennek ellenére hiába óvott a magyar válogatott, nem változtatta meg a döntését a versenybíróság.

Szombaton az 500 és 1000 méteres futamot rendezi meg.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik