Az egyetlen jelöltként induló Aján Tamás a harmadik elnöki ciklus előtt

Sz. G.Sz. G.
Vágólapra másolva!
2009.03.31. 22:13
Harmadik elnöki ciklusát kezdheti meg Aján Tamás a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség élén, ha a kedd délelőtt kezdődő, csütörtökig tartó madridi IWF-kongresszuson rá voksolnak a küldöttek.
Aján Tamásnak nincs riválisa a szerdán esedékes voksoláson
Fotó: Farkas József (archív)
Aján Tamásnak nincs riválisa a szerdán esedékes voksoláson
Aján Tamásnak nincs riválisa a szerdán esedékes voksoláson
Fotó: Farkas József (archív)
Aján Tamásnak nincs riválisa a szerdán esedékes voksoláson

Ennek esélye lényegében száz százalék, ugyanis a magyar sportdiplomata, a NOB tagja az egyetlen jelölt. A tisztújító fórum azért különleges, mert az immár 187 tagú IWF történetében még sohasem kandidáltak ennyien a különböző tisztségekre: a tavaly december 30-i határidőig 118-an jelezték szándékukat a megméretésre. A legtöbben a végrehajtó- és a technikai bizottságba aspirálnak (39-39), rendkívül népszerűek az alelnöki posztok, és megemlítendő, hogy főtitkárnak öten jelentkeztek.

A hetvenedik születésnapját januárban ünneplő Aján Tamás lapunk kérdésére korábban elárulta, hogy főként az arab országok érdeklődése nőtt meg ugrásszerűen, ami általában tapasztalható a nemzetközi sportéletben. A kőolaj, a pénz és a fantasztikus létesítmények birtokában az arab államok, ezen belül is a dúsgazdag mágnások egyre nagyobb létszámban tűnnek fel a színen, és úgy tetszik, a súlyemelés is vonzó számukra. Az először 2000. december 8-án megválasztott (előtte hat cikluson át főtitkárként tevékenykedő) Aján Tamás erejét bizonyítja, hogy nincs riválisa a szerdán esedékes voksoláson.

Érdekes, hogy a március 15-én a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével (polgári tagozat) kitüntetett sportdiplomata első hivatalos útja éppen Madridba vezetett nyolc esztendővel ezelőtt. A 2016-os olimpiára pályázó spanyol fővárosban zajló kongresszust levélben köszöntötte Jacques Rogge, a NOB elnöke, és személyesen jelent meg II. János Károly király nővére, királyi fensége Dona Pilar. Az IWF legmagasabb fórumán még sohasem képviselte magát 131 ország.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik