Mincza-Nébald Ildikó számára nélkülözhetetlen az adrenalin

MALONYAI PÉTERMALONYAI PÉTER
Vágólapra másolva!
2008.12.24. 00:48
Franciskát már nagyon érdekli, hogy milyen ajándékokat kap karácsonyra
Franciskát már nagyon érdekli, hogy milyen ajándékokat kap karácsonyra
Franciskát már nagyon érdekli, hogy milyen ajándékokat kap karácsonyra
Franciskát már nagyon érdekli, hogy milyen ajándékokat kap karácsonyra

MOTTÓ

„A bronz a réz és az ón öntvénye…, oly keveréke a réznek és az ónnak, mely keményebb és szívósabb, s ugyanazért használatra alkalmasabb, mint akár a réz, akár az ón… Alkotó elemeinek viszonylagos ritkasága miatt a bronztárgyak mindvégig drágák, afféle luxuscikkek maradtak.” (PALLAS NAGY LEXIKONA)
„Akkor vívtam jól, amikor nehéz helyzetbe kerültem, az ijedtség jót tett az adrenalinszintemnek” – jellemezte a szezont pekingi utolsó asszója után szinte azonnal Mincza-Nébald Ildikó, tarsolyában a párbajtőr egyéni bronzérmével.

És valóban, az esztendő során meg kellett küzdenie mindenért. Keményen, gyakran önmagát is legyőzve.

Először is a páston.

A márciusi florinai Világkupa-versenynek úgy látott neki, hogy döntőt kell vívnia az olimpiai indulásért, aztán a negyeddöntőben, fél perccel a vége előtt négy tus volt a hátránya kétszeres olimpiai bajnok honfitársa, Nagy Tímea ellen. Mindent egy lapra feltéve rohamozni kezdett, megfordította az állást, hogy később, a finálé előtt azon kezdjen morfondírozni, hogy nem kell-e mégis megnyernie a versenyt is a kvótához. Gyorsan hazatelefonált, megnyugtatták, hogy okkal sírta el magát örömében már ukrán vetélytársa legyőzése után, ám azért – biztos, ami biztos – a döntőt is sikerrel abszolválta.

Pekingben pedig…

Első asszójában az esélytelen hongkongi Jeung Csuj-ling 7:3-ra vezetett ellene, ám a vége 15:11 Minczának. „Eszembe sem jutott, hogy kikaphatok, egyszerűen nem engedtem az agyamig eljutni a vereség gondolatát” – magyarázta, majd elismerte, hogy a fordításhoz az is kellett, hogy a mesterét, Szőcs Bertalant helyesítő nevelőedzője, Udvarhelyi Gábor a szünetben a szó legszorosabb értelmében felrázza. „Nem éreztem a távolságot…” – tette indokolttá a „fizikai beavatkozást” a vívó, s mielőtt a különféle jogvédők felcsattanhattak volna, már hozzá is tette: „Kaptam én már akkora pofont is az edzőmtől, hogy majd’ lerepült a fejem, az ilyesmi rendszerint hat az emberre…”

Pontosabban: az ilyesmi – is. Szituáció kérdése az egész. Mert például a vesztes olimpiai elődöntő után, amikor 13:13-nál vitathatóan nem ért találatot MinczaNébald akciója, s végül a román Ana Maria Branza vívhatott az aranyért, a szavaknak jutott a főszerep. A bronzmeccs előtti félórás szünetben jött Udvarhelyi mester és a kardkapitány (nem mellesleg: olimpiai és világbajnok) férj, Nébald György. A nevelőedző hamar leszögezte, hogy történt, ami történt, az ítéletet úgysem változtatják meg, a férj sem engedte, hogy a felesége a sebeit nyalogasa, ám Li Na mégis elhúzott 8:3-ra. „Nem lehet, hogy most is lecsússzak a dobogóról, mint Athénban” – ez járt Mincza-Nébald fejében, majd kihasználta, hogy „a kínaiak jól vívnak, technikásak, de menet közben nem tudnak váltani”. Udvarhelyi Gábor pedig nem sokkal később összefoglalhatta a lényeget: „Nagy dolog, hogy Ildi a hajszállal elveszített elődöntő után képes volt felülkerekedni – elsősorban önmagán.”

Ez történt a páston, ám a háttér sem volt híján a feszültségnek.

„Amikor elhatároztam, hogy nekivágok még egy olimpiának, telis-tele voltam lelkiismeret-furdalással. Kilenc hét, kilenc verseny, így telt el az esztendő első fele, elutaztam, versenyeztem, hazajöttem, csomagoltam, elutaztam, ez volt a forgatókönyv, ám hiába segített fantasztikusan sokat a családom, úgy éreztem, nem helyes, hogy keveset vagyok a kislányommal. Franciska megértő volt, jól tűrte a gyűrődést, de akkor is…” – magyarázza, majdelmeséli, hogy hiába mondta mindenki, hogy másként lép pástra anyaként, mint korábban, ő csak annyit érzett ebből, hogy a kislányáért is vív, a felszabadultság elkerülte. „Nem vagyunk egyformák…” – vonja lea tanulságot, ám azt azért külön kiemeli, mennyire megismételhetetlen érzés volt hazaérve magához ölelnie Franciskát – olimpiai bronzérmesként.

Egy anya lelkiismeretét talán lehetetlen megnyugtatni, a tényekhez viszont hozzátartozik, hogy a lehető legkevesebb időt töltötte távol a gyerektől. Szinte időt sem hagyott magának, hogy megszokja a pekingi körülményeket, az érkezése utáni negyedik napon már versenyzett, s végül egy hetet sem töltött el élete ötödik olimpiáján, amelyen tiszteletre méltó mérleggel zárt: 5 asszó, 4 győzelem, 1 vereség. A vereség egyetlenegy tuson múlott, kétszer viszont hátrányból fordított.

„A pekingi bronz pályafutásom csúcsa… – szögezi le, de már csaka tréfa kedvéért is hozzáteszi – Sohase mond, hogy soha…”

Igaza van, hiszen az athéni olimpia után, a szülést követően még arra volt büszke, hogy nosztalgiája egyáltalán nincs, az anyaság kitölti az életét, minden úgy volt szép, ahogy volt, de vége…

„Mígnem egyik pillanatról a másikra hiányérzetem támadt. Sokáig nem tudtam, mi hiányzik, aztán rájöttem: a versenyek izgalma, az adrenalin. Beláttam, hogy képtelenség elszakadni az évtizedes életformától” – emlékezik az újrakezdés mozgatórugóira.

Hátat fordítani egy életformának olimpiai bronzérmesként sem könnyű, s talán nem is kell – teljesen. A nemzetközi szövetség őszi kongresszusán Mincza-Nébald Ildikó (bocsánat: dr. Mincza-Nébald Ildikó) bekerült a jogi bizottságba – a tíztagú testületnek egyébkénteddig is tagja volt.

Ragaszkodik tehát hozzá a sportága, ami természetes, hiszen annak idején Udvarhelyi Gábor a Telepes utcai általános iskola sportot szinte még nem is látott negyedikesei közül választotta ki őt, jó mesterként ráérezve, hogy sokra viheti a kislány, akinek mai szavai összegzésnek is kiválóak: „Végül is nem én választottam a vívást, a vívás választott engem. Remélem, nem bánta meg…”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik