Janics Natasa Kovács László vezetésével egyesben tör a csúcsra

2008.10.16. 12:22
Az olimpia lassan két hónapja befejeződött, és azóta különböző találgatások láttak napvilágot azzal kapcsolatban, hogy ki lesz a jövőben Janics Natasa edzője, aki azóta, hogy 2007-ben elhagyta Fábiánné Rozsnyói Katalint, ideiglenesen Vajda Attila edzőjével, Vécsi Viktorral készült. A közel másfél évesre nyúlt ideiglenes megoldás után Janics visszatér nevelőedzőjéhez, Kovács Lászlóhoz – adta hírül a Démagyarország című lap.
Janics Natasa edzője, Kovács László
Fotó: delmagyar.hu/Karnok Csaba
Janics Natasa edzője, Kovács László
Janics Natasa edzője, Kovács László
Fotó: delmagyar.hu/Karnok Csaba
Janics Natasa edzője, Kovács László

„Körülbelül két hete éppen autóban ültem, amikor megcsörrent a telefonom. Natasa hívott, és nem sokat kertelt, megkérdezte, hogy lennék-e az edzője”– nyilatkozta a Délmagyarország című lapnak a 61 éves Kovács László.

A szakember elmondta, hogy Janics hívása után a Démász-Szeged VE igazgatója, Petrovics Kálmán is megerősítette a felkérést, ő pedig nem habozott, és elvállalta a felkérést.

A kajakosberkekben Kokszi néven ismert tréner szerint az első és egyben legfontosabb lépés, hogy Janics nyugodt körülmények között kezdhesse el a felkészülést a jövő évi erőpróbákra.

„Natasa fantasztikus tehetséget örökölt az édesapjától. Ha békén hagyják, csodákra képes" – fogalmazott Kovács, aki gyerekkora óta jól ismeri Janicsot, és édesapjával közösen ő volt az első edzője.

A szakember egyébként versenyzőként csapattársa volt Janics korábbi edzőjének, Fábiánné Rozsnyói Katalinnak, akit 2007-ben hagyott el a kajakos.

„Előfordulhat, hogy lesznek konfliktusok, bár magamat a békés edzők közé sorolom – mondta a Délmagyarországnak Kovács. – Azt szoktam mondani, nem az edzők a jók, hanem a versenyzők. A mostani szakemberek sokszor csak magukra gondolnak. Én viszont azt vallom: a sportolót akár kompromisszumok árán is ki kell szolgálni. Szeretem a tanítványaimmal megbeszélni az adott helyzetet. Nem kiabálok, nem üvöltök, nem szidom őket. A kölcsönös tisztelet elengedhetetlen a sikeres együttműködéshez.”

Janics már túl van az első edzésen is. Erről elmondta, 24 kilométert evezett, és nagyon jólesett neki a mozgás.

Kovács László a célokkal kapcsolatban megjegyezte, szeretnék, ha az egyesben egyszeres, és párosban Kovács Katalinnal az oldalán kétszeres olimpiai bajnok Janics egyesben érne újra a csúcsra.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az MTK-t elhagyó Kovács Katalin kivel készül a jövőben, és így azt sem, együtt marad-e a kétszeres olimpiai bajnok páros. Az biztos, hogy Kovács Katalin nem kíván visszatérni Fábiánné Rozsnyói Katalinhoz, és Sári Nándorral sem dolgozik már együtt, mert a szakember, aki az olimpiára felkészítette Kovácsot, illetve a női párost és a női négyest, csak férfiakkal dolgozik a jövőben.

NÉVJEGY – KOVÁCS LÁSZLÓ

Kovács László 1947. március 18-án született Szegeden. Versenyzői pályafutását 1963-ban a SZEAC színeiben kezdte, nyolc évig volt tagja a felnőttválogatottnak. Az 1968-as mexikóvárosi játékok előtt a bő olimpiai keretbe is bekerült, Mészáros Györggyel párban ezer méteren megnyerte az első válogatót, ám édesapja halála miatt a nagy álom, az olimpiai szereplés nem válhatott valóra. Edzőként a hetvenes évek eleje óta tevékenykedik, a korábbi kiváló szegedi kajakosok közül – többek között – Csapó Géza, Svidró József, Petrovics Kálmán és Kajner Gyula trénere is volt. A nyolcvanas években Milan Janics mestere lett, az együtt eltöltött időszak alatt tanítványa vb-aranyakat és Los Angelesben olimpiai ezüstérmet nyert. A szöuli olimpián az öt érmet szerző bolgár válogatott szaktanácsadójaként dolgozott, nyolc évvel később Atlantában már szövetségi kapitányi tisztségben ügyködött a bolgárok sikereiért. Ezt követően a horvát nemzeti csapat mellett vállalt munkát, később három éven át irányította az olimpiai hatodik helyezett szlovén Spela Ponomarenko felkészülését. Az elmúlt másfél évben a szerb válogatott szaktanácsadójaként dolgozott.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik