A csütörtöki előfutamok során nem hibáztak a magyarok az Eb-n

Vágólapra másolva!
2008.05.15. 20:57
Az 1000 és 500 méteres előfutamokkal Milánóban megkezdődött az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság, amelyen eddig minden magyar egység vette az akadályokat. Benedek Dalma 1000 méteren, míg az olimpiai távon Kovács Katalin, a Kozák, Szabó páros, valamint női négyesünk is a legjobb idővel kvalifikálta magát a fináléba.
Kovács Katalin
Fotó: Czagány Balázs (NS-archív)
Kovács Katalin
Kovács Katalin
Fotó: Czagány Balázs (NS-archív)
Kovács Katalin

Benedek Dalma csütörtök reggel 1000 méteren rögtön a kontinensviadal első futamában szállt vízre, amelyet fölényesen, több mint négy másodperccel meg is nyert az orosz Jekatyerina Pocstovaja előtt. Sőt Benedek a legjobb idővel került be a döntőbe, amelynek – talán nem túlzás kijelenteni – a 2006-os esztendő világ- és Európa-bajnoka a legnagyobb esélyese.

A férfiaknál Kucsera Gábor rajt-cél győzelmet aratott (az összességében a hatodik időt elérő magyar a nagy mezőny miatt még csak a pénteki középfutamba került), míg kenuban Vajda Attila jó hajrájának köszönhetően a harmadik-negyedik pozícióból érkezett a francia Mathieu Goubel mögé a második helyre. Ez azt jelenti, hogy Vajda a pénteki középfutamban is kénytelen lesz vízre szállni

A kvótaszerzés szempontjából két fontos futamra hangolódhattak a magyarok: C–2-ben a Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály duó már féltávnál az élre állt, és magabiztosan győzött, így egyből a döntőbe jutott.

Férfi K–2-ben Kiss István és az olimpiai bajnok Gyulay Zsolt tanítványai, Tóth Dávid és Paumann Dániel tették vízre a hajót, s futamnegyedikként a pénteki középdöntőbe jutottak.

Délután az 500 méteres előfutamokat és a férfi K–4 1000 méteres előselejtezőket rendezték.

A nőknél Kovács Katalin futamgyőztesként jutott a döntőbe, a kenusoknál Fürdök Gábor futama negyedikjeként a pénteki középdöntőben folytathatja.
A párosok mezőnyében eddig kiválóan helyettesíti a Kovács, Janics párost Kozák Danuta és Szabó Gabriella. A fiatal egység ugyanis a legjobb idővel kvalifikált a vasárnapi fináléba.

„A mai nap volt az első lépcsőfok, ezt mindenki teljesítette, csalódást nem okozott senki, bár a Kozmann, Kolonics egységtől kicsit többet vártam. Holnap, a középfutamban már szinte kivétel nélkül minden egységünknek nehéz dolga lesz, de reménykedem, hogy az olimpiai kvótáért küzdők bejutnak a döntőbe” – nyilatkozta a távirati irodának a nap végén Angyal Zoltán szövetségi kapitány.

Pénteken 11:35 órától az 1000 m-es, 16:05-től pedig az 500 m-es középfutamokat rendezik az Eb-n, délelőtt három (C-1, férfi K-1 és K-2), délután pedig öt (C-1, C-2 és férfi K-1, K-2, illetve férfi K-4 1000 m) számban lesz magyar résztvevő.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik