Barta Nóra ezüstérmet szerzett a női műugrók 1 méteres versenyében

MOLNÁR ALEXAMOLNÁR ALEXA
Vágólapra másolva!
2008.03.20. 17:38
Barta Nóra élete eddigi legjobb eredményét érte el Eindhovenben, 1 méteren Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett. A győzelmet a címvédő svéd Anna Lindberg szerezte meg, a harmadik Katja Dieckow lett.
Barta Nóra ezüstérmet nyert
Fotó: Reuters
Barta Nóra ezüstérmet nyert
Barta Nóra ezüstérmet nyert
Fotó: Reuters
Barta Nóra ezüstérmet nyert

Barta Nóra élete eddigi legjobb eredményét érte el Eindhovenben: Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett 1 méteren.

Pedig nagyon elfáradt. Szerdán éjjel 11 óra után ért véget az 1 méteres szám selejtezője (23 indulóval), majd másnap délben már újra koncentrálnia kellett – a középdöntőben. Onnan csoportja második legjobbjaként jutott a hatfős elitet felsorakoztató délutáni fináléba, ahol pedig csupán a svédek klasszisa, Anna Lindberg tudta megelőzni.

Nem kevés koncentrációt igényelt az ezüstérem megszerzése, ám Nóra mondhatni „hazai pályán" versenyez Eindhovenben, miután több mint két éve készül a németalföldi úszókomplexumban edzője, a jelenlegi holland szövetségi kapitány, Ligárt Balázs vezérletével.

Barta a döntőben stabilan jól teljesített az öt ugrás során: második és harmadik ugrása remek lett, majd utolsó kísérlete "repítette" a második helyre. Megjegyzendő, hogy hasonló nehézségű produkcióval kevesen próbálkoznak – a finalisták között például rajta kívül senki.

"Nagyon izgultam, mert az egy méter nem éppen a fő szakterületem - mondta Barta. - A döntő során sokszor remegő lábakkal álltam ki a deszkára, s most nagyon örülök az éremnek, mert a célom az volt, hogy dobogóra állhassak. S most, hogy ez máris sikerült, azt hiszem, sokkal nyugodtabban versenyezhetek három méterről, talán nem lesz bennem ez a hatalmas teljesítménykényszer."

Barta junior világbajnokként robbant be a felnőtt mezőnybe, ahol aztán 2006-ban, a budapesti Eb-n 3 méteren bronzérmet szerzett, amit most az eindhoveni ezüstjével fejelt meg. Nem túlzás, hogy mára nemcsak Európa, hanem a világ műugró élmezőnyének biztos tagja, rendkívül technikás egyéniség. Mi több, hazánk ezidáig egyetlen műugrója, aki a pekingi kvóta birtokában élete harmadik olimpiájára készül.

Előbb azonban még további feladat vár rá Hollandiában: vasárnap délben fő számában, 3 méteren indul, a selejtezőben a 19 éves Kormos Villővel is találkozhatunk.

MŰUGRÁS

1 M, EURÓPA-BAJNOK:
1. Anna Lindberg (Svédország) 293,85 pont
2. BARTA NÓRA 270,60
3. Katja Dieckow (Németország) 264,15
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik