Kovács Katalin mindenképpen szeretne indulni az Eb-n 500 egyesben

Vágólapra másolva!
2008.02.28. 18:50
Kovács Katalin 2007-ben ismét világbajnok lett női kajak egyes 500 méteren, jóllehet, az azt megelőző három évben rendre csapathajóban versenyzett a 23-szoros vb-aranyérmes. A tavalyi, női szakágon belüli feszültségeket a 2007-ben szerzett aranyérem feledteti leginkább, s ez további erőt adhat olimpiai bajnokunknak a sikeres olimpiai felkészüléshez.
Hosszas vita és egyeztetés után kovács Katalin áprilisban próbálhatja ki magát  pároshajóban Janics Natasával
Czagány Balázs (archív)
Hosszas vita és egyeztetés után kovács Katalin áprilisban próbálhatja ki magát pároshajóban Janics Natasával
Hosszas vita és egyeztetés után kovács Katalin áprilisban próbálhatja ki magát  pároshajóban Janics Natasával
Czagány Balázs (archív)
Hosszas vita és egyeztetés után kovács Katalin áprilisban próbálhatja ki magát pároshajóban Janics Natasával

Az alapozó felkészülés jól sikerült, kétszer két hét tatai edzőtábor szakította meg a téli hónapok monotonitását. A melegvízi alapozásra a kaliforniai San Diegóban kerül sor, Kovács Katalin hét másik kajakos hölgy társaságában, Fábiánné Rozsnyói Katalin irányításával február 29-től hat hetet tölt el a kilométerek gyűjtésével. Érdekesség, hogy Kati holnap, épp a szökőnapra eső születésnapján utazik ki az Egyesült Államokba…

Hazaérkezésük után Szolnokon folytatják a felkészülést; előbb a hazai válogató versenyekre, majd az Európa-bajnokságra, a szegedi MOL Világkupára, s legfőképpen a Pekingben sorra kerülő olimpiai játékokra.

Kovács Katalinnak az Európa-bajnokságon világbajnoki címvédőként az 500 méter egyes biztosított, és noha az indulásról a kapitány engedménye alapján maga dönthet, már most tudja, rajthoz áll.

„Mindenféleképpen szeretnék indulni, hiszen egy jó pálya sokat jelent a lelkemnek. Azonban az Európa-bajnokság még távol van, addig rengeteg munka vár még rám” – mondta Kovács Katalin.

Az Eb-t május közepén rendezik Milánóban, egy héttel előtte a hazai válogatóversenyre kerül sor, amelyen szintén szeretne versenyezni. A június eleji MOL Vk-n pedig már mindennél fontosabb lesz az eredményességen, hiszen vb-címvédőként már ekkor garantálhatja olimpiai indulását.

„A Világkupán sajátos helyzetben vagyok, hiszen mind az 500 egyes, mind az 500 négyes tagjaként alanyi jogon indulhatok. A célom, hogy az első két hely valamelyikén végezzek, megelőzve a másik magyar egységet, s akkor biztosítva van a helyem az olimpiai csapatban.” A válogatási elvek szerint a Világkupán induló, számonkénti két magyar egységből a tavalyi világbajnokság résztvevői automatikusan megkapják az indulási jogot, a másik honi hajó pedig a már említett, májusi válogatón győztes (vagy adott esetben a vb-induló mögött végző) egység lehet.

Kovács a tavaly ősszel, Fábiánné Rozsnyói Katalin kompromisszumkészsége révén feloldott Janics-ügy kapcsán elmondta, az edzőtáborozás után ismét összeülnek Natasával és kipróbálják, miként megy nekik bő egy év kihagyás után a páros. Erre április közepén kerülhet sor, hiszen Janicsék április első napján, míg Kovács Katalinék csak 11-én térnek haza.

„Az athéni és az azt követő évek sikereiből kiindulva őrültség lenne lemondani legalább a próba lehetőségéről. Látok benne fantáziát, máskülönben nem izgatna a dolog. Elméletben már eleget foglalkoztunk vele, április közepén kiderül, hogy mindez a gyakorlatban hogy is működik” – zárta le a témát Kovács Katalin.

Az olimpiai bajnok kajakos hölgy Vajda Attila és Kucsera Gábor társaságában a közelmúltban örömmel vett részt a MOL Világkupa és a 2008-as kajak-kenu kiadványok fotózásán. A stúdiómunka során medencében készített, különleges felvételekkel hamarosan óriásplakátokon találkozhat a közvélemény, és Kati eddigi modell karrierjére gondolva, a siker e tekintetben is garantált.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik