A bukott angyal: Marion Jonest megfosztották olimpiai érmeitől

Vágólapra másolva!
2007.12.12. 16:51
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) megfosztotta Marion Jonest a 2000-es nyári játékokon szerzett érmeitől. Az amerikai atléta Ausztráliában öt érmet nyert (köztük három arany), most viszont dicstelen "bajnok" vált belőle. A döntést Jacques Rogge jelentette be.
Jacques Rogge bejelentése senkit sem lepett meg
Reuters
Jacques Rogge bejelentése senkit sem lepett meg
Jacques Rogge bejelentése senkit sem lepett meg
Reuters
Jacques Rogge bejelentése senkit sem lepett meg

"Diszkvalifikáltuk és töröltük az eredményeit" - jelentette be a Nemzetközi Olimpiai Bizotság döntését a szervezet elnöke, Jacques Rogge.

A sportvezető továbbá elmondta, Jones a 2008-as játékoktól is el lesz tiltva - persze nem valószínű, hogy az amerikai atléta amúgy rajthoz állt volna Kínában, hisz lebukásának illetve vallomásának pillanatában már bejelentette visszavonulását.

Jonesnak a 2000-es Sidneyben elért érmeit kell visszaadnia, valamint a 2004-ben Athénban, távolugrásban szerzett ötödik helyezésétől is búcsút kell vennie.

Az amerikai sztár Sydneyben megnyerte a 100, a 200 és a 4x400-as váltót, bronzérmes lett 4x100-as váltóval valamint távolugrásban.

A Nemzetközi Atlétikai-szövetség (IAAF) már korábban két évre eltiltotta Marion Jonest, valamint eredményeit 2000. szeptember 1-ig visszamenőleg törölte.

A 32 éves "sportember" október 5-én vallotta be, hogy - bár tudtán kívül - doppingszereket használt 1999-től két éven keresztül. A "tiszta" nevű, szteroidokat tartalmazó készítményt - amelyet a THG-t is gyártó BALCO laboratórium állított elő - akkori edzőjétől, Trevor Grahamtől kapta, aki állítása szerint neki csak annyit mondott az anyagról, hogy táplálék-kiegészítőket tartalmazó lenmagolaj.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik