Christine Ohuruogu számára örök álom marad az olimpiai arany?

Vágólapra másolva!
2007.11.26. 21:44
A Brit Olimpiai Bizottság (BOA) szabályai szerint a mintavétel megtagadásával doppingvétséget elkövető Christine Ohuruogu soha sem állhatna rajthoz olimpián, a 400 méteres síkfutás nigériai származású világbajnoka azonban a pekingi és a londoni játékokon is versenyezni szeretne. A sportdöntőbírósághoz fordult a 23 éves középtávfutó, a szervezet várhatóan még az év végén ismerteti határozatát.
Christine Ohuruogu: Peking? London? Vagy vége mindennek?
Christine Ohuruogu: Peking? London? Vagy vége mindennek?
Christine Ohuruogu: Peking? London? Vagy vége mindennek?
Christine Ohuruogu: Peking? London? Vagy vége mindennek?

Könnyen elképzelhető, hogy nem válhat valóra Christine Ohuruogu álma, az olimpiai bajnoki cím. A mintavétel megtagadásával doppingvétséget elkövető 23 éves középtávfutó azonban nem adja fel, a sportdöntőbíróságon az utolsó szalmaszálba kapaszkodva harcol az igazáért, bevallása szerint soha sem élt tiltott teljesítményfokozó szerekkel.

Ohuruogu hétfőn egy három és fél órás meghallgatáson vett részt a sportdöntőbíróságon Londonban. Ha a nigériai származású középtávfutót elutasítja a szervezet, akkor befellegzett. a pályafutásának. Döntés még az év végén várható.

Ohuruogu augusztus 29-én Oszakában elsőként ért célba a 400 méteres síkfutás fináléjában, hetekkel azután, hogy visszatért egy éves eltiltását követően. A Brit Atlétikai Szövetség azért tiltotta el, mert 2005 októbere és 2006 júliusa között háromszor követett el doppingvétséget az ellenőrzés megtagadásával.

A Brit Olimpiai Bizottság szabályrendszere örökre távol tartja az ötkarikás játékoktól a doppingvétséget elkövető sportolókat. Ohuruogu azonban a jövő nyáron Pekingben, és öt év múlva Londonban is rajthoz állna.

„Nem várom azt, hogy ma ítélet szülessen, de mindenképpen bizakodó vagyok” – foglalta össze tömören a lényeget a 23 éves hölgy a meghallgatás után. „Christine bizonyítékokkal támasztotta alá igazát, így mondhatjuk, hogy kifejezetten optimista vagyok” – nyilatkozta Michael Beloff, a sportoló ügyvédje.

Nem reménytelen a helyzete, hiszen korábban már több sportolót is „megmentett” a sportdöntőbíróság az olimpiai mozgalom vasszigora elől. A korábbi világbajnok triatlonistát, Tim Dont, és a cselgáncsozó Peter Cousinst is három hónapos büntetés után felmentette a sportdöntőbíróság.

Saját bevallása szerint az vezethetett Ohuruogu többszöri doppingvétségéhez, hogy a felkészülés menete megváltozott, így tartózkodási helye sem az volt, mint ami meg volt előzetesen adva. Ohuruogu az első könnyűatléta, akit három ellenőrzés megtagadásáért tiltottak el.

Ohurougu a kelet-londoni Stradfordban nőtt fel, kevesebb mint egy mérföldre a londoni olimpiai stadiontól. Az az álma, hogy 2012-ben, akkor 28 esztendősen felállhasson a dobogó legfelső fokára szülővárosában. De már a kínai fővárosban is bizonyítana a jövő nyáron. Innentől kezdve minden a sportdöntőbíróság kezében van.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik