Oszaka 2007: Jelena Iszinbajeva világcsúcs nélkül nyert

Vágólapra másolva!
2007.08.28. 18:45
Elmaradt az újabb Jelena Iszinbajeva-show, mivel az orosz sztárnak nem sikerült világcsúcsot javítania, de a papírformának megfelelően azért simán nyerte a rúdugrást az oszakai atlétikai világbajnokságon.

A vb egyik legnagyobb klasszisának számító Iszinbajeva (képünkön) esetében - ahogy ő maga is nyilatkozta - csak az volt a kérdés, világrekorddal szerzi-e meg második világbajnoki címét is. Az olimpiai bajnok, 25 éves atléta 4,65 méteren szállt be, majd a 4,80-at másodikra vitte, s ezen a magasságon már elfogytak riválisai. Ezután 5,02 méterre tetette a lécet, hogy ismét egy centiméterrel megjavítsa saját világcsúcsát - amelyet kév éve Helsinkiben ért el -, de ez nem sikerült.

Iszinbajeva mögött a cseh Katerina Badurova és honfitársa, Szvetlana Feofanova szerezte meg az ezüst-, illetve bronzérmet.

A nőknél 800 méteren az idei legjobb idővel rendelkező kenyai Janeth Jepkosgei szinte azonnal élre állt, s igyekezett lerázni a többieket. Az oroszok nem is tudták tartani vele a lépést, a marokkói Hasna Benhassi és Maria Mutola azonban megpróbálta befogni. A célegyenesbe fordulva a táv korábbi egyeduralkodója, a mozambiki Mutola "félrelépett", s összeesett, éppen egy fotóson landolva. Jepkosgei megnyújtotta lépteit, s 1:56.05 perccel, a világ idei legjobbjával nyert Benhassi előtt. Harmadiknak a spanyol Mayte Martinez érkezett. Mutola azzal vigasztalhatta magát, hogy kilencedik vb-jén nyolcadszor futott a döntőben, s ezzel csúcstartó.

Az amerikaiak négy dobogóesélyes versenyzővel érkeztek 400 m gáton, de közülük a címvédő Bershawn Jackson nem jutott döntőbe, ahol be kellett érniük egy éremmel - igaz, az arany lett. Kerron Clement, aki minden idők hetedik legjobb eredményével rendelkezik, biztosan vezetett a célegyenesben, de elaprózta az utolsó két gátat, s úgy tűnt, a világ- és olimpiai bajnok dominikai Felix Sanchez befogja. Azonban a 22 éves Clement tudott újítani, s 47.61 mp-cel, a világ idei legjobbjával nyert. Sanchez mögött az Eb-második lengyel Marek Plawgo ért célba.

Női távolugrásban nem történt meglepetés, az első három helyen három orosz versenyző vlégzett. Győzött Tatyjana Lebegyeva 7,03 méterrel, Ljudmilla Kolcsanova (6,92) és Tatyjana Kotova (6,90) előtt. (MTI)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik