Pars utolsó dobásával lépett előre a nyolcadik helyről az ötödikre

Vágólapra másolva!
2007.08.27. 14:47
Az oszakai atlétikai világbajnokságon a kalapácsvetés döntőjében Pars Krisztián 80.93 méteres dobásával az ötödik helyen végzett. A számot a fehérorosz Ivan Tyihon nyerte meg, a világ idei legjobbjával, 83.63 méterrel. Ezüstérmes lett a szlovén Primoz Kozmus (82.29), bronzérmes a szlovák Libor Charfreitag (81.60).
Pars Krisztián utolsó dobásával lépett 80 méter fölé
Meggyesi Bálint ? archív
Pars Krisztián utolsó dobásával lépett 80 méter fölé
Pars Krisztián utolsó dobásával lépett 80 méter fölé
Meggyesi Bálint ? archív
Pars Krisztián utolsó dobásával lépett 80 méter fölé

Pars egy nem éppen visszafogott 78.29 méteres dobással nyitott az első körben, amelynek végén Kozmus állt az első helyen: 80.68-cal egyedül ő lépte át kezdésnek a sportágban választóvonalnak tekinthető nyolcvanat.

A magyar akkor a negyedik helyen állt a versenyben, négy versenyzőnek, köztük a későbbi győztes Tyihonnak, nem volt érvényes a kísérlete.

Tyihon második kísérlete sem sikerült, Pars viszont javított, már 79.49-nél járt, viszont további hárman - Charfreitag, illetve a fehérorosz Gyevatovszkij és a lengyel Ziólkowski - is nyolcvan méter fölé röpítették kalapácsukat.

Jöhetett a harmadik kör, amelyben a magyar induló ismét javítani tudott, igaz már nem nyolcvan centit, csupán hatot, de a javulás folyamatos volt. Igaz, még mindig nyolcvan alatt, amelyet akkor már a japán Murofusi is átlépett.

A mezőnyből négyen ekkor elköszöntek a további küzdelmektől, ellenben Pars biztosan volt tagja a nyolcas elitnek. A legjobb „féltávnál” Kozmus volt, 82.12 méterrel.

Parsnak negyedikre is összejött a javítás - 79.63 -, de még mindig nem jutott a „határ” fölé.

Az ötödik sorozatban Pars először dobott gyengébbet - 77.29 -, így az utolsó kört a nyolcadik helyről várhatta, Kozmus pedig változatlanul az elsőről.

Ám akkor jött Tyihon és hiába javított Kozmus is, a fehérorosz 83.63-mal megnyerte a versenyt. Érdekesség, a győztesnek az első, a második kísérlete is érvénytelen volt, harmadikra 79.35-tel jutott csak be a nyolcas döntőbe.

Ott aztán rögtön egy rontott dobással folytatta a versenyt, majd 80.77-tel csak az ötödik sorozatban jutott nyolcvan fölé, de ez csupán az ötödik helyre lett volna elegendő neki a végelszámolásnál, ha nem jött volna neki ki a lépés zárszóként.

Kijött viszont Parsnak is a lépés, aki a döntőben először végre túldobta a nyolcvan métert, mindjárt 93 centivel, amelynek köszönhetően három riválisát, Murofushit (80.46), Ziólkowskit (80.09) és a német Essert (79.66) is meg tudta előzni.

OSZAKA, ATLÉTIKAI VILÁGBAJNOKSÁG:

FÉRFI KALAPÁCSVETÉS:
1. Ivan Tyihon (Fehéroroszország) 83.63
2. Primoz Kozmus (Szlovénia) 82.29
3. Libor Charfreitag (Szlovákia) 81.60
…5. Pars Krisztián (Magyarország) 80.93
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik