Gyurta Dániel Széles Sándorért úszott

KEMENCZKY ZOLTÁNKEMENCZKY ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2006.12.11. 17:00
Címkék
Kimondatlanul bár, de Széles Sándor, Gyurta Dániel edzőjének sorsa is múlott azon, hogy a 2004-es athéni olimpián ezüstérmes versenyző hogyan szerepel a helsinki rövid pályás Európa-bajnokságon. A történet, mint tudjuk, happy enddel zárult: Gyurta 200 mellen aranyérmes lett, így majdnem két és fél év után első komoly nemzetközi sikerét érte el.
Gyurta Dániel duplán örülhetett
Reuters
Gyurta Dániel duplán örülhetett
Gyurta Dániel duplán örülhetett
Reuters
Gyurta Dániel duplán örülhetett
Gyurta Dániel második születésnapja a sportágban – így értékelte Kiss László, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya a vasárnapi rövid pályás Eb-aranyérmet. Azt a sikert, amelyre több mint két éve várt mindenki a magyar úszósportban.

A vezető szakember hozzátette: sikerült rendbe tenni a technikai problémákat – ez azt jelenti, hogy Gyurtának Kiss László szerint a mozgásával volt gondja, ezért nem tudta megismételni korábbi sikereit például a nyári, budapesti nagymedencés Eb-n.

A helsinki rövid pályás kontinensviadal apropóján megtartott hétfői sajtótájékoztató hivatalos részében csak nagyon „szőr mentén” utalt rá Széles Sándor, Gyurta edzője, hogy milyen hatalmas tétje volt a mostani szereplésnek.

"Dani kilábalása a hullámvölgyből egy folyamat – fogalmazott. – Nyert már versenyt ebben az évben is, de aztán a nyári Eb-n újra visszaesett. Úgy tűnik, most tartósan kilábalhat a válságból."

"Nagyon fontosnak tartom, hogy az utóbbi két évben edző és versenyző mindig magában kereste a hibát. Egyszer sem éreztem Dani részéről, hogy megkérdőjelezte volna a munkámat, hogy megrendült volna bennem a bizalma."

Ez hangzott el a sajtótájékoztató hivatalos részében, de utána másról is lehetett beszélni.

A nyári Európa-bajnokság után, ahol Gyurta – nincs jobb szó rá – leszerepelt, teljes joggal vetődött fel a kérdés a magyar úszósportért a legfőbb felelősséget viselők fejében: más edzővel, más körülmények között eredményesebb lenne-e a legifjabb korosztály legnagyobb ígérete. Magyarul: a sportág és a versenyző érdekében szakítania kell-e Gyurta Dánielnek és Széles Sándornak?

Azt nem csak Széles Sándortól, hanem az édesapától, Gyurta Tamástól is tudjuk: a családjának és magának az ifjú klasszisnak soha egy pillanatra sem ingott meg a bizalma a szakemberben. És ez bizonyult döntőnek.

Ugyanakkor Széles Sándor, Gyurta Dániel és a család is érezte az óriási nyomást. Erre utal Szélesnek a Nemzeti Sport hétfői számában, a 17 éves versenyző 200 mellen aratott győzelme utáni nyilatkozata:

"Nagyon fontos részlete a mostani sikernek, hogy ezúttal a kudarckerülés helyett a sikerorientáltság jellemezte a felkészülésünket."

Gyurta Helsinkiben, a 200 mell döntőjében Széles Sándorért is úszott. Ezt ő maga jelentette ki. Széles tudta ezt, pedig előtte tudatosan igyekezett levenni a terhet versenyzője válláról. Ezt jelenti a "kudarckerülés" helyett a "sikerorientáltság".

Észrevette ezt a szövetségi kapitány is, aki így értékelt: „Győzelem vagy halál jelszóval úszott Dani.”

A mester (jobbra) tudta: ezen a versenyen múlhat az ő jövője is
Czagány Balázs
A mester (jobbra) tudta: ezen a versenyen múlhat az ő jövője is

Érdekes, hogy a tehetséges úszókból az edzők faragnak nagy versenyzőt és – nevelőként – derék embert, ugyanakkor az edzőt csak a versenyzője teheti naggyá. Így hálálja meg trénere munkáját, így záródik a kör.

Gyurta Dániel vasárnap azt is bebizonyította: mint sportoló és mint ember is képes küzdeni azért, aki őt naggyá teheti. Mert úgy érzi: szüksége van Széles Sándorra – mint edzőre és mint nevelőre.

Pontosabban: neki Széles Sándorra van szüksége.

A történet márciusban a melbourne-i világbajnokságon folytatódik.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik