A végjátékokat magabiztosan uralta a Kaposvár

Vágólapra másolva!
2008.03.06. 22:03
A Kaposvár egy remek meccsen 3:0-ra nyert a kiválóan küzdő, és végig jól játszó Kecskemét ellen a férfi röplabda Magyar Kupa első elődöntőjében. Az izgalmas, színvonalas találkozón mindhárom szett csak a végjátékban dőlt el a somogyiak javára.
Feszülten figyeltek a kaposvári röplabdások, a döntő lett az eredménye az összpontosításnak
Feszülten figyeltek a kaposvári röplabdások, a döntő lett az eredménye az összpontosításnak
Feszülten figyeltek a kaposvári röplabdások, a döntő lett az eredménye az összpontosításnak
Feszülten figyeltek a kaposvári röplabdások, a döntő lett az eredménye az összpontosításnak


A kecskeméti játékosok betartották azt, amit edzőjük, Karagics Mátyás mondott a Magyar Kupa dunaújvárosi négyes döntője előtt. A magyar bajnokság alapszakasz-győztese nem ijedt meg a Közép-európai Ligában edződött somogyiaktól, sőt, végig méltó partnere volt a címvédőnek. Általában a Kométa vezetett egy-két ponttal, de az alföldiek egyszer sem adták fel a küzdelmet, lelkes, odaadó játékukkal mindannyiszor egyenlítettek, így vált rendkívül élvezetessé, izgalmassá, látványossá az összecsapás.

Szó sem volt lefutott meccsről, papírforma Kaposvár-győzelemről, hiszen egyszer Tóth II Gábor, egyszer Somodi István, vagy Bokor Elek villant, és a kaposvári oldalon ifj. Schulcz Istvánnak, Kántor Sándornak, Kovács I Zoltánnak, Csala Bernátnak bizony oda kellett figyelnie, nehogy meglépjen a rivális. Az erős nemzetközi mezőnyben edződött somogyiak persze időben észbe kaptak, így a Kecskemétnek a játszmagyőzelem sem jött össze, de a lelátón helyet foglaló szakemberek elismerését maradéktalanul elnyerte Karagics Mátyás tehetséges, lelkes, ügyes csapata.

A mérkőzést a helyszínen tekintette meg Nyári Sándor, a magyar férfiválogatott korábbi szövetségi kapitánya, a Szeged egykori vezetőedzője. „Kellemes meglepetés volt számomra, hogy a Kecskemét végig méltó partnere volt a kiválóan játszó Kaposvárnak – értékelte a látottakat a 61. születésnapját éppen ma, március 6-án ünneplő tréner. – Ha ötös skálán kellene osztályozni a találkozó színvonalát, mindenképpen négyes adnék neki. A kaposváriak közül ifjabb Laszczik Iván, Kántor Sándor és Kovács Zoltán játéka nagyon tetszett, a kecskemétiek közül szerintem az ütő Tóth Gábor, valamint a liberó, Szabó Tamás produkált átlagon felülit.”

A magyar röplabdasport élő legendája, Buzek László is megtisztelte jelenlétével a Magyar Kupát. „Papírforma-győzelmet aratott a félgőzzel játszó Kaposvár – mondta a Csepel egykori klasszisa. – A Kecskemét réséről nem volt elég ez a teljesítmény, a somogyiak a jelenlegi magyar mezőnyben verhetetlenek, legyőzésükhöz több kell!”

A másik elődöntőben a Dunaferr 3:1-re verte meg a MAFC-Mapei együttesét.

Az első játszma első technikai pihenőjéig élvezetes, kiegyenlített játékot láthattak a nézők. A rövid szünetet követően hamar ellépett tétovázó riválisától a remekül blokkoló házigazda. Szabó Gábor és Tóth Tibor vezérletével szárnyaltak az újvárosiak, a MAFC az alapjátékig sem jutott el, magabiztos Dunaferr-részsikerrel kezdődött a találkozó (25:15). A második felvonás sokkal kiegyenlítettebb volt, sokat javult a fővárosiak mezőnymunkája, így a hajrá kezdetén ők álltak jobban, de a hazaiak hamarosan közelebb lopóztak, egyenlíteni azonban nem tudtak, a szettet a MAFC nyerte 25:21-re.

A harmadik periódus is kiélezett volt és szoros, a második technikai szünetig jobbára a MAFC vezetett, de a budapestiek ezután többször is hibáztak, ezt a Dunaferr remekül kihasználta, és 24:21-nél már a részsiker kapujában állt. Németh Gergelyt, a fővárosiak liberóját kiállította a játékvezető, mégis a MAFC szerzett két pontot, de csodát tenni nem tudott, összesítésben ismét a hazaiak jutottak előnyhöz. A negyedik felvonás közepéig ismét szoros volt az állás, az egyetemi csapat röplabdázói ekkor megint elvesztették a fonalat. A házigazda már 23:17-re vezetett, amikor ébresztőt fújtak a budapestiek, feljöttek 23:22-re, de Takács László nyitásrontása megpecsételte Vocskó György együttese sorsát, így a felkészültebb, pontosabb, kevesebbet hibázó, a győzelmet jobban akaró Dunaferr a Bruce Willis-re hasonlító feladó, Szabó Gábor irányításával hazai környezetben kiharcolta a döntőbe jutást.

A mérkőzést a helyszínen tekintette meg Nyári Sándor, a magyar férfiválogatott korábbi szövetségi kapitánya, a Szeged egykori vezetőedzője. „A jobbik csapat nyerte a maga szintjén izgalmas, színvonalas, élvezetes csatát – vélekedett a tréner. – A MAFC-ot is dicséret illeti, a játékvezetés gyenge színvonala azonban méltatlan volt ehhez a ragyogó találkozóhoz.”

A magyar röplabdasport élő legendájának, Buzek Lászlónak is volt véleménye a meccsről: „Ezen a szinten jó meccs volt, de az aranyérmet akár már most ki lehetne osztani a kaposvári csapat tagjainak.”

Pénteken 15 órakor kerül sor a MAFC–Kecskemét bronzmérkőzésre, míg a Kaposvár–Dunaferr döntőt 18 órakor rendezik.

FÉRFI RÖPLABDA MAGYAR KUPA

KOMÉTA KAPOSVÁR–PHOENIX MECANO-KECSKEMÉTI RC 3:0 (22, 22, 23)
Dunaújváros, 200 néző. V: Mezőffy, Vári
KAPOSVÁR: IFJ. LASZCZIK, Nagy J., Kovács Z., Kántor, Csala, SCHULCZ. Cs: Molnár D. (liberó), Kaszap. Edző: Zarka Péter
KECSKEMÉT: Offart, SOMODI, Tóth II G., BOKOR E. TÓTH I G., Mutapcia. Cs: Szabó T. (liberó), Csoma, Németh F. Edző: Karagits Mátyás
Az eredmény alakulása. 1. játszma: 12:12, 16:15, 20:20, 22:20. 2. játszma: 8:6, 12:8, 12:12, 16:15, 20:17, 23:21. 3. játszma: 6:8, 12:12, 15:15, 20:20, 22:23

MESTERMÉRLEG
Zarka Péter: – Nem azt játszottuk amit tudunk, rengeteg hiba jellemezte játékunkat. Pozitívum, hogy hatvan-hetven százalékos teljesítménnyel is nyertünk.
Karagits Mátyás: – Majdhogynem a maximumot hoztuk ki magunkból, sokat kivett belőlünk, hogy kapaszkodnunk kellett az eredmény után, ennek ellenére is jól játszottunk.
Tudósított: BENKE ZOLTÁN

FÉRFI RÖPLABDA MAGYAR KUPA

DUNAFERR–MAFC-MAPEI 3:1 (15, –21, 23, 22)
Dunaújváros, 400 néző. V: Mocsnik, Adler
DUNAFERR: SZABÓ G. 5, Lukács 10, CSÉPKE 11, Tóth T. 11, Hatvany A. 9. BOKOR G. 5. Cs: Engyel (liberó), SZILVÁSSY 7, Németh Z. 1, Farkas 1, Baróti. Edző: Ruffing Péter
MAFC: HONTI 12, Hoboth 7, Forgó 8, Tari, Jáhn 8, VOCSKÓ M. 2. Cs: NÉMETH G. (liberó), Tóth M., Takács G., Takács L. 14, Markovich. Edző: Vocskó György
Az eredmény alakulása. 1. játszma: 4:2, 8:7, 16:10, 19:14. 2. játszma: 2:4, 8:6, 14:16, 18:21, 21:22. 3. játszma: 7:8, 14:14, 16:18, 21:19. 4. játszma: 7:8, 10:10, 14:11, 20:14, 23:21

MESTERMÉRLEG
Ruffing Péter: – Igazi kupamérkőzés volt. Minőségi cseréink átsegítettek a holtponton, így történelmet írhat csapatunk, amely először jutott a Magyar Kupa döntőjébe.
Vocskó György: – Hullámzó játékunkkal önmagunk számára tettük lehetetlenné a győzelmet. Gratulálok az újvárosi együttesnek.
Tudósított: BENKE ZOLTÁN
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik