Bulgária: egy nagy lépés Tokió felé

RODICS DÁNIELRODICS DÁNIEL
Vágólapra másolva!
2006.11.26. 13:48
A bolgár válogatott megállíthatatlanul száguld az elődöntő felé a férfi röplabda-világbajnokságon, Japánban. A veretlen Bulgária a középdöntő második fordulójában Németország ellen nyert 3:1-re.
A német Andrae (balra) próbálja elütni a labdát a bolgár sánc mellett
A német Andrae (balra) próbálja elütni a labdát a bolgár sánc mellett
A német Andrae (balra) próbálja elütni a labdát a bolgár sánc mellett
A német Andrae (balra) próbálja elütni a labdát a bolgár sánc mellett

VÉLEMÉNYEK, NYILATKOZATOK, ÉRTÉKELÉSEK

Martin Sztojev, szövetségi kapitány, Bulgária: „A két csapat hasonló stílusban játszott, kemény blokkokkal és erős nyitásokkal. A különbség csak az volt, hogy mi még kevesebbet hibáztunk, mint ők.”
Plamen Konstantinov, csapatkapitány, Bulgária: „A németek ellen mindig nehéz meccset játszunk, de sosem vesztünk, nem volt ez másképp ezúttal sem. Győzni akartunk, és tartani az első helyünket a csoportban. A képlet egyszerű: ha a következő két meccsünkből egyet megnyerünk, elődöntősök vagyunk!”
Vladimir Nikolov, Bulgária: „A németek csak hét alkalommal hibáztak, és ez nagyon kevés! Értékes győzelmet arattunk!”
Stelian Moculescu, szövetségi kapitány, Németország: „Tudtuk, hogy nehéz lesz, az is lett. Nem vagyok csalódott az eredmény miatt, mert Bulgária egyértelműen erősebb nálunk.”
Frank Dehne, csapatkapitány, Németország: „A bolgárok nagyon jól játszottak, de ezt tudtuk előre. Nem érdemeltünk volna győzelmet, mert gyakran nem tudtunk megfelelően visszatámadni. Ma jobbak voltak, sok szerencsét kívánunk nekik a folytatásban!”
Stefan Hubner, Németország: „Az olaszok elleni vereség miatt ez egy nagyon fontos meccs volt, de sajnos nem játszottunk jól, az erős szervákkal nem tudtunk mit kezdeni.”
Robert Kromm, Németország: „Szerintem nem játszottunk vészesen rosszul, a következő két meccs nagyon fontos lesz számunkra, és én mondom: azokat megnyerjük!”
A németek egy nappal korábban kikaptak Olaszországtól, ez látszott is a játékukon, szokatlanul visszafogottan röplabdáztak. A bolgárok továbbra is egy lépéssel a nagy rivális franciák és brazilok előtt járnak az elődöntőbe jutásért zajló harcban.

Vladimir Nikolov hamar megfejtette a kezdetben jól működő német védelem titkát, ettől kezdve könnyedén szerzett pontokat együttese. A feladó, Andrej Zsekov remekül megértette magát Jevgenyij Ivanovval, az történt a hálónál, amit ők akartak.

A kezdeti nehézségek után a németek olyannyira rátaláltak a helyes ritmusra, hogy Christian Pampel rafinált ütései és Bjorn Andrae ásznyitása után már három ponttal vezettek (8:5), Ralph Bergmann blokkjaival, és a társak bátor, ügyes megoldásaival pedig tovább nőtt különbség (12:6).

Matej Kazijszki és Nikolov vezérletével elkezdte ledolgozni hátrányát Bulgária, az ellenfél edzőjének hamarosan időt kellett kérnie, mert csökkent a koncentráció és elolvadt a német előny (15:14).

A Stelian Moculescu által kezdeményezett rövid pihenő után vált igazán élvezetessé a meccs, a folytatásban ugyanis mindkét gárda jól játszott. Pampel védhetetlen szervájával és Andrae ütésével 21:19-re vezettek a németek, de a bolgárok Krasimir Gajdarszki és Todor Alekszejev elsőrangú sáncmunkájával egyenlítettek, majd a vezetést is megszerezték (24:22).

Játszmalabdához jutott a bolgár válogatott, Alekszejevnek nem kellett kétszer mondani, azonnal élt is a lehetőséggel (25:22, 1:0).

Bulgária legjobbjai a kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében a második felvonás elején jelentős előnyt szorgoskodtak össze (5:1). Bergmann próbálta versenyben tartani csapatát, de Gajdarszki ásznyitásával továbbra is magabiztosan vezettek a bolgárok.

Nem sokáig, ugyanis Robert Kromm szerváit nem tudták megfogni, és Stefan Hubner ütéseire sem érkezett válasz (13:13). Lendületbe kerültek a németek, Andrae és Kromm erőtől duzzadó játékával vágtattak előre, s a második technikai időnél már két ponttal vezettek (16:14).

Pampel bombája a bal oldalon hatástalaníthatatlannak bizonyult (20:16), ekkor a bolgárok csak abban bízhattak, hogy ismét a hajrában tudnak fordítani, mint az első periódusban. Nem sikerült, csak majdnem! Az egyenlítést (20:20) követően Kromm megoldásaira nem talált ellenszert a rivális, Norbert Walter pedig értékesítette a szettlabdát (25:23, 1:1).

Volt okuk ünnepelni a bolgároknak
Volt okuk ünnepelni a bolgároknak

A csata folytatódott a harmadik részben is, Kazijszki és Nikolov vezérletével lépkedett Bulgária, de Simon Tischer fantasztikus blokkjai mindent elárultak a gárda elszántságáról, az első technikai időnél a németek vezettek (8:6).

Kazijszki kíméletlenül bombázta a rivális térfelét, Pampel pedig egymaga kevés volt, hogy megállítsa a bolgár rohamokat. A játszma végjátékában elmaradtak az izgalmak, viszonylag simán nyert Bulgária (25:20, 2:1).

Nikolov gyilkos löketei vezették be a negyedik szettet, Stefan Hubner felet rá, eleinte megint a németek vezettek (8:6). Nikolov ásznyitása segített Bulgárián, aztán Kazijszki is elkapta a fonalat, s fordított a játszmaelőnyben lévő gárda (11:8). Nikolov szerváit képtelen volt taktikusan megfogni a német válogatott, ez volt a győzelem egyik fontos eleme ezen a napon (16:12).

Egy elhibázott német ütés révén jutott meccslabdához Bulgária, Todor Alekszejev ezt értékesítette, ezzel csapata egy jelentős lépést tett az elődöntőknek otthont adó Tokió felé (25:18, 3:1).

FÉRFI RÖPLABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, JAPÁN

KÖZÉPDÖNTŐ, A 2. FORDULÓ EREDMÉNYEI:
E-csoport (Sendai): Oroszország–Puerto Rico 3:0 (20, 16, 15), Szerbia-Montenegró–Argentína 3:1 (18, 16, –24, 17), Lengyelország–Kanada 3:0 (21, 17, 17), Japán–Tunézia 3:2 (–23, –23, 22, 23, 6). Az élcsoport állása: 1. Lengyelország 10 (15:0), 2. Szerbia-Montenegró 10 (15:2), 3. Oroszország 9 (12:3).
F-csoport (Hirosima): Brazília–Csehország 3:0 (22, 20, 24), Franciaország–Egyesült Államok 3:2 (–17, 12, –24, 17, 11), Bulgária–Németország 3:1 (22, –23, 20, 18), Olaszország–Kuba 3:1 (20, 15, –23, 15). Az élcsoport állása: 1. Bulgária 10, 2. Olaszország (14:5), 3. Brazília (13:4)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik