Rali Eb: rendkívüli izgalmakat ígér az Eb magyarországi záró futama

T. A.T. A.
Vágólapra másolva!
2023.10.05. 18:44
null
Michelisz Norbert (jobbra) „elsőbálozó” lesz (Fotó: MGR Images/Makai Gergely)
Európa legjobb raliversenyzői Nyíregyháza környékén adnak randevút egymásnak a hétvégén, ott, illetve a Zempléni-hegységben tartják az Európa-bajnokság idei záró futamát, amely rendkívüli izgalmakat ígér.



HÁROM KÜLÖNBÖZŐ SZEMSZÖG. Csomós Miklós Eb-dobogósként, Vincze Ferenc immár kétszeres abszolút bajnokként, a túraautó-világbajnok Michelisz Norbert elsőbálozóként áll rajthoz a szezon legrangosabb hazai raliversenyén.

Csomós az év eleji balszerencsés baleset után (amelyben úgy összetört az autója, hogy az sem volt biztos, folytatni tudja) most vitathatatlanul a hullám tetején van. Másodikként végzett a cseh ERC-futamon, nyert a győri országos bajnokin és a múlt hétvégi, diósgyőri bemelegítő futamon.

„Jó szériában vagyunk, s igazából most sem szeretnénk semmi extrát csinálni, csak élvezni a versenyzést, és ha ez meglesz, az eredménnyel sem lehet baj – mondta Csomós. – Úgy érzem, felkészültünk, és egyelőre azt sem érzem tehernek, hogy itthon vagyunk, hogy én tényleg ezen a környéken nőttem fel. Ennek dacára nem mondanám, hogy a pályákkal jobban tisztában vagyok, mint bárki más, hiszen a hétköznapokon nem használom őket. A szurkolók viszont mellettem állnak itt, ezt minden pillanatban érzem, és most először a vetélytársak is azt gondolják az Európa-bajnoki mezőnyben, hogy esélyes vagyok.”

Csomós Miklósék jó szériában vannak
Csomós Miklósék jó szériában vannak

 

Vincze Ferenc az utolsó előtti bajnoki futamon bebiztosította a második bajnoki címét, úgyhogy ez a „teher” lement a válláról, most már lehet gyorsan menni.

„Az utóbbi futamokon taktikázni kellett, hogy mindenképp meglegyen a bajnoki cím, erre itt nem lesz szükség, és persze lehetőség sem, mert nagyon gyors versenyzők vannak a mezőnyben – nem mintha a magyarban lassúak lennének – mondta Vincze. – Ami az esélyeinket illeti, a top öt a célunk. Persze titkon reméljük, hogy előrébb, de meg kell maradni a realitás talaján.”

Vincze Ferenc (Fotó: Korda Racing)
Vincze Ferenc (Fotó: Korda Racing)

 

Michelisz Norbert pályafutása során először áll rajthoz raliversenyen, először versenyez majd szűk, erdei utakon, sőt, sötétben is. Egy rutinos navigátor, Tagai Róbert diktálja neki az itinert.

„Eddig jó minden, igaz, még csak a pályákat írjuk fel, de változatlan az érzés: várom a versenyt, és igyekszem a lehető legjobban felkészülni – mondta Michelisz. – Sűrű napon vagyunk túl, reggel fél héttől az autóban ültünk, alig szálltunk ki, kíváncsi vagyok, milyen lesz ez versenyautóval.”

Nos, pénteken kiderül, amikor a teszten kívül egy szuperspeciál vár a mezőnyre, míg szombaton nyolc, vasárnap négy gyorsasági szakaszt teljesít a mezőny.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik