Rali Eb: Pályaismeret és egy kis szerencse is kell a sikerhez – Turán

Vágólapra másolva!
2023.10.02. 14:04
null
Turán Frigyes (Fotó: Löffler Péter/Dunántúli Napló, archív)
A hétvégén Nyíregyházán és környékén sorra kerülő rali Európa-bajnoki (ERC) futam 2019-es győztese, Turán Frigyes szerint pálya- és helyismeret, valamint egy kis szerencse is kell ahhoz, hogy valaki nyerni tudjon a kontinensbajnokság magyarországi viadalán.

A Volkswagen Polo GTI R5-tel versenyző rutinos pilóta négy évvel ezelőtt Bagaméri László navigátorral diadalmaskodott a Rally Hungaryn, melynek azóta is ő az egyetlen hazai győztese, miután a 2020-as és a 2021-es eseményt a norvég Andreas Mikkelsen nyerte, tavaly pedig nem volt Eb-futam Magyarországon.

Turán most Farnadi Ágnes navigátorral az országos bajnoki értékelés második helyén áll, de bajnok már nem lehet, mert a Vincze Ferenc, Percze Nándor kettős a szeptember 10-i Győr-ralin bebiztosította a végső diadalát.

„Kicsit vegyesek az érzéseink, mert ebben az erős bajnokságban szép eredmény a második hely, sőt, a tempónk alapján ez teljesen reális, de ebből a szempontból a bajnoki siker is az lett volna. Az idény során volt egy-két apróbb műszaki gondunk, ami hátráltatott minket, ezek miatt picit csalódottak vagyunk, de a technikai sportban előfordul az ilyesmi” – mondta Turán az MTI-nek. Hozzátette, összességében elégedett az idei szezonnal, mert – mint fogalmazott – csapatként nagyon szépen helytálltak a hazai bajnokságban.

A hétvégi Eb-futamról úgy vélekedett, a magyar indulóknak az az előnyük a külföldiekkel szemben, hogy jobban ismerik a pályákat, ugyanakkor a kontinensbajnokságban szereplő riválisok közül többen is versenyeztek már itt korábban, ráadásul a megtett versenykilométerek szempontjából mindenképpen előnyben vannak a magyarokkal szemben.

„Két tréning lesz majd, és ez alapján kell teljesíteni mindenkinek a versenyt. A gyári csapatok technikailag mindenképpen előttünk járnak, ugyanakkor a pálya- és helyismeretünk miatt kiegyenlített futamra számítok a hazai indulók és a külföldi Eb-menők között” – jelentette ki Turán Frigyes, aki kitért arra is, hogy ők kettős céllal vágnak neki a viadalnak.

„A támogatóinknak és elsősorban az Orbicónak köszönhetően be tudtunk nevezni erre a futamra az Európa-bajnoki versenybe is, így az egyik célunk az, hogy a 2019-ben letett névjegyünkhöz méltó szerepléssel képviseljük Magyarországot. Erős mezőny gyűlik össze, világ- és Európa-bajnoki sikerekkel, tapasztalatokkal rendelkező ellenfeleink lesznek, de szeretnénk az Eb-mezőnyben az első ötben végezni és szép pillanatokkal megörvendeztetni a magyar szurkolókat”
– mondta.

Hozzátette, másik céljuk megerősíteni a második helyüket az országos bajnoki pontversenyben.

Turán elmondta, az Eb-futamra korábban is mindig készültek extra programmal a drukkerek számára, és ez ezúttal sem lesz másként.

„A Volkswagen Magyarországgal közösen meghirdettünk egy kerékcsere-játékot, melynek keretében kreatív és vicces videókat várunk arról, hogyan cserélnek kereket a szurkolóink. A beküldött videók közül teljes mértékben szubjektívan választjuk ki, hogy nekünk melyik tetszik a legjobban, a nyertes pedig egy hivatalos teszten beülhet majd mellém, Ági helyére a Volkswagen Polóba” – mondta a versenyző.

A Rally Hungary pénteken a nyíregyházi lőtéren sorra kerülő úgynevezett kvalifikációs szakasszal kezdődik, majd aznap este a máriapócsi Rabócsiringen sorra kerülő prológgal folytatódik. Szombaton további hét gyorsaságit – közte a nyíregyházi belvárosit –, vasárnap pedig négy szakaszt rendeznek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik