MotoGP: egyezségre jutott a Dorna és a Suzuki a gyár távozásáról

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2022.07.13. 17:15
null
A két pilóta mellett többtucatnyi csapattag maradt állás nélkül a MotoGP-ben (Fotó: Kovács Nikolett)
Május közepe óta zajlottak a tárgyalások a két fél között a Suzuki MotoGP-ből való távozása kapcsán. Minderre azért volt szükség, mert ahogy az összes gyártó, úgy a hamamacuiak is tavaly írták alá az újabb megállapodást a részvételükről egészen 2026 végéig, de egyik pillanatról a másikra meggondolták magukat.

 

Mintha nem is ebben az évben lett volna az a jerezi futamot követő tesztnap, amikor a japán márka távozásának híre napvilágot látott, annyi minden történt azóta.

Pedig tényleg „csak” két és fél hónap telt el, és nagyjából ennyi időbe telt megegyeznie a Suzukinak és a MotoGP jogtulajdonosának a fennálló, ötéves szerződés felbontásáról.

A részletek nyilván nem publikusak, de minden bizonnyal euró-tízmilliókat kell kifizetnie a japán gyárnak a megállapodás felmondásáért, ami még mindig jobban megéri nekik, mintha maradtak volna.

Az egyezség létrejöttének tényét maga a gyár erősítette meg szerdán egy sajtóközleményben, melyből az is kiderül, hogy a MotoGP mellett a hosszútávú világbajnokságot (EWC) is elhagyják az év végén a gyári alakulatukkal.

Sylvan Guintoli francia MotoGP-s tesztpilóta és EWC-pilóta tehát mindkét állását elveszíti.

A kommünikében megszólal Szuzuki Tosihiro elnök, aki megerősíti a már korábban tett nyilatkozatot, miszerint a fenntarthatóság jegyében szükséges erőforrás-átcsoportosítás miatt hozták meg a fenti döntéseket.

„Ez a döntés azt jelenti, hogy vállaljuk a kihívást és új motorkerékpár-üzletágat építünk, melyhez a versenysportban használt technológiai képességeinket és humánkapacitásunkat átirányítjuk a fenntartható társadalom más útjainak vizsgálatába.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik