MotoGP: Marc Márqueznél ismét jelentkezett a kettőslátás vasárnapi agyrázkódását követően

Vágólapra másolva!
2022.03.22. 12:10
null
Vajon mennyi kockázatot vállal még a nyolcszoros világbajnok? (Fotó: Gold & Goose Red Bull Content Pool)
Bekövetkezett, amire számítani lehetett. Marc Márqueznél ismét jelentkeztek a kettőslátás tünetei a hazaút során, amit először a Barcelonában, majd Madridban elvégzett orvosi vizsgálatok is megerősítettek. Akárcsak novemberben, most is a negyedik jobb ideg bénulása okozza a problémát, ugyan kisebb érintettséggel. Ezek után kevés az esély, hogy a jövő heti Argentin Nagydíjon láthatjuk őt.

 

Az első 24 óra. Ami mindig kritikus fontosságú egy nagyobb esés után, főként, ha agyrázkódásról van szó. És még inkább akkor, ha a páciens életében ez már nem az első ilyen jellegű trauma, ráadásul a múltban komolyabb problémákat is okozott már.

Bár mindenki nagyon megkönnyebbült, hogy Marc Márquez saját lábán hagyta el a pályát hatalmas bukását követően az Indonéz Nagydíj vasárnap reggeli bemelegítő edzésén, az aggodalom továbbra is a levegőben maradt.

Márqueznek ugyanis hosszú időre visszanyúló kórtörténete van agyrázkódás és diplopia (kettős látás) kapcsán.

Akárcsak most, a tavaly novemberben, enduro motorozás közben elszenvedett bukás után is egy nappal később kezdtek jelentkezni a tünetek.

Bár valószínű, hogy nincs összefüggés a kettő között, de mégis furcsa, hogy mindezek ismeretében nem tartották bent megfigyelésen a Matarami Kórházban, hanem engedték repülőgépre ülni, és közel 15 órán át utazni. Modern repülőgépek ide vagy oda, a nyomáskülönbség biztosan nem tesz jót ilyen helyzetben.

Hétfő reggel Spanyolországba visszaérve Márquez első útja a Hospital Clínic de Barcelonába vezetett, ahol eddigi szemésze és bizalmasa Dr. Sánchez Dalmau a vizsgálat után megerősítette a diplopia visszatérésének tényét.

„Az Indonéz Nagydíjon bekövetkezett fejsérülése után Marc Márqueznél hétfőn végzett neuroszemészeti vizsgálat ismét kettős látást mutatott ki, amelyet a negyedik jobb ideg bénulásának kiújulása okozott, kisebb érintettséggel, mint az előző, 2021 novemberében történt sérülésben. A vizsgálatot követően a konzervatív kezelés mellett döntöttünk, időszakos orvosi vizsgálatokkal. Jövő héten Marc Márquez új kivizsgáláson esik át, hogy felmérjük a sérülés alakulását, és megjósoljuk a várható felépülési időszakot, mielőtt visszatérhet a versenyzéshez” – nyilatkozta Dr. Sánchez Dalmau.

A bukás kapcsán persze megindultak a találgatások, hogy csupán Marc vállalta-e túl magát teljesen feleslegesen, vagy technikai, esetleg emberi hiba is közrejátszhatott benne.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik