Red Bull Air Race: sebesség, precizitás, 370 km/órás tempó

TÓTH ANITATÓTH ANITA
Vágólapra másolva!
2019.07.12. 18:14
A kvalifikációs futamokkal szombaton már élesben is elkezdődik a Red Bull Air Race magyarországi fordulója a Balaton felett. A sorozat 14 elit pilótája közül ketten már a versenypályát is feltérképezték Zamárdiban, amely a világbajnokság soron következő futamának ad otthont a hétvégén.

 

Sebesség, precizitás és ügyesség tökéletes kombinációja a Red Bull Air Race. A légi motorsport-sorozat versenyzői idén 13. alkalommal zúgnak el felettünk, és az izgalmakat csak fokozza, hogy az ikonikus budapesti helyszínt tóparti panorámára cseréli a verseny. Július 13-án és 14-én Zamárdi látja vendégül a bajnokság szereplőit, akik most először mérhetik össze gyorsaságukat a magyar tenger fölött.

A 2003-ban alakult Red Bull Air Race a világ legfejlettebb légimotorsport-sorozata, amely az eltelt évek alatt több, mint 90 futamot rendezett a világ öt kontinensén. Magyarország mindig is kiemelt szerepet töltött be verseny történelmében, nem véletlen, hogy a sportág bölcsőjének hívják. A formátum megalkotásában a legendás magyar pilóta, Besenyei Péter vállalt oroszlánrészt, Budapest pedig a kezdetektől fogva szerepelt a sorozat helyszínei között. A műrepülő-pilóta szaktudásával és tapasztalatával segített a koncepció kialakításában, végül 2003-ban meg is nyerte az első világbajnokságot. Így emlékszik vissza a kezdeti időkre:

„Amikor előálltunk a Red Bull Air Race ötletével, az egyik legnehezebb feladat a felfújható kapuk megtervezése és megépítése volt. Tudtuk, hogy a kapuknak nemcsak jól láthatónak kell lenniük, hanem biztonságosnak is, ha egy gép esetleg elkaszálna egyet. Egy sor változatot kipróbáltunk: füstből készült kapukat, vízeséskapukat, lézerfényeket, mindent, amiről azt gondoltuk, működni fog. Végül is a felfújható textilnél maradtunk, ezek voltak a ma használt pilonok ősei.”

Az idei versenysorozat harmadik fordulóján, Zamárdiban a pilóták már semmit sem bíznak a véletlenre, hiszen a japán finálé előtti utolsó futamon minden pont számít: szombaton tartják a Master Class időmérését, amely során a pilóták a kiemelés mellett az első három helyért járó pluszpontokért is versengenek.

Vasárnap azután kieséses rendszerben zajlik a küzdelem, ami pedig az esélyeket illeti: a 2017-es japán világbajnok Joside Muroja, a cseh címvédő Martin Sonka és az ausztrál Matt Hall is a világbajnoki címhez vezető pontokra hajt.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik