Húszévesen a cél a korosztályos Backyard világcsúcs és a Balaton körbefutása

Kőrös AnikóKőrös Anikó
Vágólapra másolva!
2023.06.15. 13:12
Szintay Ágoston, a Csillagfényes Füred Félmaraton bronzérmese az általános iskolai futballos évei után váltott pályaatlétikára, majd az ultrázást is kipróbálta.

„Mint minden fiú, alsó tagozatos koromban én is a labdarúgással kezdtem, akkor még a veszprémi Báthory István Általános Iskolába jártam, és Balatonalmádiban igazoltam le a helyi futballklubhoz. Hatodikos koromban jöttem át a Györgyi Dénes Általános Iskolába, ami egy jóval sportosabb iskola. Szalai Eszter tanárnő testnevelésóráit mindig nagyon szerettem, mert jól megmozgatott, ekkor került hozzám közelebb a futás is” – mesélte a kezdetekről Szintay Ágoston.

Mivel szerette volna növelni az állóképességét, elkezdett saját testsúlyos edzéseket is végezni, illetve kisebb távokat futni. Nyolcadikos korában kipróbálta, milyen lehet egy hosszabb táv, ekkor jött össze az első 10 kilométere. Nem sokkal később már a félmaratont is teljesítette a környékbeli településeket végigfutva.

Ágoston a pályaatlétikás évei alatt egyénileg is eljárt versenyezni. Az első nagyobb megmérettetése a Spartan Super volt Eplényben, hiszen ez a világ is felkeltette az érdeklődését. De indult a Bakony Run-on Öskün, és Spartan Beasten Kazincbarcikán. Majd Siófokon, a Balaton Maratonon egy ajándékba kapott nevezéssel három részletben teljesítette az első maratonját.

„Szombat délelőtt tizennégy kilométert mentem 3:54-es átlaggal, majd délután a hét kilométert szintén hasonló tempóban, vasárnap pedig futottam egy 1 óra 35 perces félmaratont, így összességében lett egy 2 óra 54 perc a maratonom. Itt már jól látszottak az elvégzett gyorsító munka eredményei.”

A 2020-as évben nem nagyon voltak versenyek, ekkor kezdett el a hosszabb távok irányába kacsintgatni, lévén több ideje volt edzeni.

2021-ben megfutotta élete legjobb félmaratonját Székesfehérváron 1:22:45 órával.

Ekkoriban már kicsit kakukktojásnak érezte magát a csapatában, így eljött a váltás ideje, és átigazolt a Balatonfüredi Atlétika Clubba, ahol kifejezetten ultratávokkal foglalkoznak.

Legutóbbi sikere a június 3-i Csillagfényes Füred Félmaraton volt, ahol bronzérmet szerzett 1:33:57-es időeredménnyel. Az éjszakai versenyen összesen négy kört kellett mennie egy 5.3 kilométeres pályán.

„A Tagore sétányról rajtoltunk, nagyon jó volt a hangulat, rengeteg bulizó fiatal jött ki a pályára szurkolni. Motiváltan indultam, hamar sikerült elkapnom a flow-élményt, fokozatosan gyorsultam, és végig tartani tudtam a tempót. Végül az utolsó körben egy emelkedőn megelőztem a csapattársamat, így értem be a harmadik helyre.”

Ágoston tervei között szerepel, hogy a félmaratoni és a maratoni távon is gyorsuljon, továbbá a Backyard Ultrán korosztályos világrekordot szeretne dönteni.

„Idén áprilisban voltam az első Backyardon, ahol húsz kört mentem, és ezzel korosztályos magyar csúcsot állítottam fel. A legnagyobb álmom az, hogy a Balatont egy nap körbefussam. Tizenhat éve élek itt a tó partján, és almádi lakosként nagy vágyam teljesülne ezzel.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik