Családi túra a rejtélyes erdőben: miért görbék a fák?

Csupasport CsupasportCsupasport Csupasport
Vágólapra másolva!
2023.06.23. 09:26
Minden fa különleges alakot öltött, és északra néz – elképzelések vannak, hiteles magyarázat egyelőre nincs a miértről.

Az emberek, mint mindenhol, fákat ültettek a Lengyelország észak-nyugati részén fekvő Nowe Czarnowo falucska mellett is, és ma, csaknem száz évvel később egy erdőt találunk ott. Egy különleges erdőt: egy görbe erdőt…

Bármilyen furcsa a mai modern világban, senki sem tudja, hogy mi történt, igazi rejtéllyel állunk szemben. Tanúk nincsenek, hiszen a második világháborúban szörnyű pusztítás ment végbe a területen, nem maradt senki, aki beszámolt volna az utókornak, mitől vettek fel ilyen furcsa alakot a fák. Feltételezés több is akad. Az egyik szerint a harcok során páncélosok söpörtek át az erdő egy részén, különös módon letiporva a cserjéket; egy másik népszerű teória szerint a hó az oka mindennek, a súlya hetekig terhelte a törzseket; és olyan tippről is tudni, hogy az ott élő emberek bútort, netán hajót akartak előállítani, ezért avatkoztak be a természet rendjébe a növekedésben lévő fáknál.

A Görbe erdő (lengyelül Krzywy Las) mindenesetre igazi turistalátványosság lett az elmúlt évtizedekben. Sok helyen tévesen szerepel, hogy négyszáz görbe fát lehet körüljárni, valójában inkább csak negyven-ötven fából áll a furcsa erdő, és – újabb rejtélyként – szinte mindegyikük északra néz. Nem nehéz kihívás eljutni a fákig, a parkolótól is csak néhány perces séta, szintkülönbség sincs, azaz gyerekekkel is könnyedén teljesíthető a túra – és biztos, hogy életre szóló élmény lesz mindenkinek a sosem látott fák körbejárása.

És ha már fák és rejtélyek, íme egy kép a Táncoló erdőről is: az Oroszországhoz tartozó exklávéban, a kalinyingrádi régióban találjuk az 1960-as években létesített erdőt, amelyben a fák egy része megmagyarázhatatlan módon „kanyarog.”

A zöldből, a természetből sosem elég: korábbi cikkünkben egy csodálatos erdei kirándulást mutattunk be lenyűgöző képekkel egy kevésbé ismert, de kihagyhatatlan vízeséshez.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik