Arnold: út a szíjjal kapott verésektől a szteroidokon át a legendává válásig

K. Z.K. Z.
Vágólapra másolva!
2023.06.15. 18:02
A dokusorozatból kiderül, az osztrák fiúcskát elviselhetetlen apja nevelte önkéntelenül is olyanná, aki mindig a legjobb akart lenni.

„Bármit teszel is, Arnold, légy hasznos!”

A lassan 76 esztendős legenda honlapunk olvasói számára elsősorban testépítő-karrierje miatt lehet érdekes, de a kezdetekhez szorosan hozzátartozik a dokusorozatban többször kidomborított két, egymástól talán nem független szál. Az egyik, hogy Arnold már egészen fiatalon ki akart törni a „semmiből”, először az aprócska szülőváros, Thal jelentette a korlátot, majd nem sokkal később már a kis közép-európai ország, Ausztria volt az, amely az öntudatra ébredő, akkor persze még nem Terminátor Schwarzenegger útjában állt. A másik pedig az apai szigor, a rendőri-katonai fegyelem meghonosítása, amely olykor a nadrágszíj kellemetlenebbik végén találta őt, de akár még az anyját is. Ez a szerencsétlen gyerekkor Arnoldot megacélozta, és egyre nagyobb kihívások felé ösztönözte – ellentétben a bátyjával, aki nem tudta elviselni a korai traumát, az alkoholba menekült, és részegen kocsiba ülve huszonévesen meghalt.

A másik ember, akinek sokat köszönhet, Joe Weider. A korábbi testépítő idősebb korában már menedzseléssel, versenyszervezéssel foglalkozott, ő hívta meg Arnoldot az Egyesült Államokba. Persze a nem kicsit magabiztos osztrák úgy érkezett, hogy mindenkit legyőz, és máris verhetetlen lesz, az 1968-as Mr. Universe-versenyen mégis kikapott Frank Zane-től. A p.csába! – kommentálta a történteket Schwarzenegger, de miután lenyugodott, rábeszélte Zane-t, hogy eddzenek együtt, a jobbtól nem szégyen tanulni. Így amikor Weider meghívta az általa nem sokkal korábban életre keltett Mr. Olympiára is, még magabiztosabban érkezett – hogy ezúttal Sergio Olivától kapjon ki, akinek adott egy látszatpuszit a színpadon, de Schwarzi elméjében rögvest átvette a főgonosz szerepét Zane-től.

Persze ahogy ezt évtizedek távlatából Schwarzenegger huncut szemmel a filmeseknek mesélte, pontosan látszott, nem volt szó itt semmiféle ellenségeskedésről, akkoriban a legjobb testépítők tényleg barátként, afféle nagy családként éltek, és ezt a sorozat nagy erényének számító archív felvételek is bizonyítják.

Amikor izzadnak egy strandon a jókora súly emelgetése közben, vagy amikor Schwarzi mellizmát bámulja szájtátva néhány hasonlóan kigyúrt barátja, hiszen annak a mellizomnak a megfeszítésével akár fejeket is be lehetne törni.

Szteroid nyilván, mondják most sokan, és igen, szteroid is. Évente négy hónapig szedte Arnold a bogyókat szigorú orvosi felügyelet mellett, és helyénvaló, hogy ezt elmondta a filmben, de mintha kicsit túl gyorsan passzolni akarták volna a készítők ezt a témát.

Pedig ha valaki, akkor Schwarzenegger már könnyedén túl tud lépni bármiféle negatívumon, a kis thali fiúcska hétszeres Mr. Olympiaként, kasszasikerfilmek főszereplőjeként, majd kaliforniai kormányzóként már életében legendává vált. Vagy inkább mondjuk úgy, a fél világ számára hasznos lett.

(Korábbi cikkünkben a testépítőversenyek legnagyobb meglepetéseit gyűjtöttük össze, így például a Zane–Schwarzenegger csatát.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik