Fitnesztippek a kínzó fájdalom ellen

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2023.02.19. 19:51
Horváth Menyhért személyi edző az egyén képességeihez igazított szabadsúlyos, alapvető emberi mozgásokat erősítő módszerben hisz a leginkább.

Az emberi test olyan, mint egy műhold a világűrben, bármilyen kis hiba nagy gondot okozhat. Ahogy Horváth Menyhért, a Life1 Fitness Etele személyi edzője szokott fogalmazni: az emberi test mozgásra lett tervezve, minden csapágynak, rögzítőelemnek, anyacsavarnak a helyén kell lennie, hogy fájdalommentesek, erősek és állóképesek legyünk.

„Ezek a »más típusú« ízületek váltakoznak az emberi testben, ahogyan haladunk felfelé a talpunktól a fejünk tetejéig – mondta Horváth Menyhért, személyi edző. – Hogy csak a főbb ízületeket említsem, a bokának a szaggitális síkban mobilnak, a térdnek stabilnak kell lennie, a csípő megint mobilis, a gerinc ágyéki szakasza stabil, a hátközépi szakasz mozgékony, a lapockák stabilak, a vállízület mobilis, a könyék stabil, míg a csuklóknak megint a mobilitás adja meg a természetes funkcióját. Ha ezek a funkciók megváltoznak, például a boka haránt síkban veszít a mozgásterjedelméből, az esetek döntő többségében a felette elhelyezkedő ízületben jelentkezik fájdalom. A bokából hiányzó terjedelmet a térdízület próbálja meg pótolni, aminek ugye a stabilitás adná meg a normális működését, és ez fájdalomhoz vezethet.”

„Az emberi test alkalmazkodik, idomul az őt ért hatásokhoz – folytatta a tréner, aki Tesi.tv néven sorozatot indított az aktív és szenior értelmiségi korosztály számára. – Egy maratoni futónak a felsőtestén minimális izomzat van, míg egy úszó széles vállú, nagy deltákkal és széles hátizmokkal. Az emberi test folyamatosan reagál az őt ért hatásokra. Az ülés sem különbözik ebben… Természetes, hogy az ilyen életmódot folytatóknak az elülső vállizmai, valamint a csípő hajlítói túlterhelődnek, az ellenkező oldalon található izmok pedig megnyúlnak és elgyengülnek. Ez pedig előreesett vállak, petyhüdt farizmok és fájós derék formájában nyilvánul meg.”

„Hogy a program mennyire működik, jól mutatja, hogy a legnívósabb európai profi ligákban is ilyen, mozgásspecifikus, gépeket nélkülöző erő-, és állóképességi fejlesztések alapján dolgoznak. A testünk mozgásra lett tervezve, az alapvető emberi mozgások fejlesztésével és erősítésével tudjuk elérni leggyorsabban a legnagyobb eredményt.”


Állati jó tökéletes test


Tökéletes emberi test nem létezik. Alice Robert anatómus megpróbálta elképzelni és megalkotni a tökéletes emberi testet, amit az állatok evolúciójának tanulmányozása alapján közelített meg. Olyan testet szeretett volna alkotni, amelyből hiányzik minden tökéletlenség, cserébe megtalálható benne az összes olyan hasznos funkció, amely megvan az állatokban. Nagyobb szemek, csimpánzokra jellemző hát, egy emu lábai, mellek nélküli mellkas, valamint egy kutya szíve. Leírva is förtelmesen hangzik, de a valóságban még ennél is rosszabb a végeredmény, amelyet a BBC Four mutatott meg a közelmúltban kép formájában.


CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik