Bulgur, a szuperköret – rizs helyett

Vágólapra másolva!
2022.03.12. 12:26
Ha unja már a rizst, próbálja ki ezt a rostban gazdag durumbúzatöretet, amely az egyik legegészségesebb, legtáplálóbb köret, ráadásul bátran lehet fogyasztani húsok mellé is.

Mi az a bulgur?

A bulgur tulajdonképpen tört búza, Magyarországon a török éttermekben török rizsnek is nevezik. A még éretlen vagy az érett meghántolt búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd apró szemcsékre törik. A hagyományos fehér bulgur mellett létezik fekete bulgur is, amelyet sötét búzából készítenek.

Javítja az emésztést

A bulgur rostban jóval gazdagabb, mint más gabonafélék. Rosttartalmának köszönhető, hogy jótékony hatással van az emésztésre, a bélműködésre, megakadályozza a puffadást, a hasgörcsöt. A rostok növelik a tápanyagfelvétel hatékonyságát is.

Pozitív hatással van a vércukorszintre

A bulgur glikémiás indexe (47) alacsony, ezáltal lassabban szívódik fel, mint például a rizs (GI 87), és nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. Nagyobb telítettségérzetet is biztosít, fogyasztása után később lesz éhes az ember. A fogyókúrázók is éppen ezért kedvelik.

Erősíti a csontokat

Életünk során a csontozatunk veszít a sűrűségéből, ezért nagyon fontos, hogy minél több foszfort, mangánt vagy vasat vigyünk be szervezetünkbe. A bulgurban nagy koncentrációban megtalálhatóak ezek az anyagok, ahogyan a kalcium, cink és magnézium is.

Védi a szív egészségét

Vizsgálatok szerint azoknál az embereknél, akik rendszeresen fogyasztanak bulgurt és más rostban gazdag ételt, kevesebb alkalommal lépnek fel szív- vagy érrendszeri panaszok.

A bulgur sokoldalúan felhasználható

Tippek

Hol kapható?

Bulgurt ma már szinte minden nagyobb boltban árulnak zacskós kiszerelésben, de lehet kapni piacokon is, kimérve.

Hogyan kell főzni?

A bulgur nagy előnye a rizzsel szemben, hogy jóformán alig kell főzni, elég, ha leforrázzuk kétszeres mennyiségű vízzel, és lefedjük, 10-15 perc alatt megpuhul.

Mi készíthető belőle?

A bulgur fogyasztható köretként húsok, hal, csirke mellé, de önmagában paradicsomosan főételként is megállja a helyét. Emellett zöldségekkel salátát is készíthet belőle, de desszertalap is lehet.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik