A két mázsa meg sem kottyan a nyolcszoros bajnok fekvenyomónak, Kubatov Gézának

Márványkövi FerencMárványkövi Ferenc
Vágólapra másolva!
2022.03.30. 14:09
Országos csúcsa nemzetközi viszonylatban is figyelemre méltó, így aranyérem-esélyesként indul a nyári, hazai rendezésű Eb-n.

Országos csúccsal nyerte meg a Vésztőn rendezett raw, azaz speciális ruha nélküli fekvenyomó országos bajnokságot Kubatov Géza a 105 kilogrammosok mezőnyében. A bajai Sugó Power versenyzője 225.5 kilogrammos teljesítménnyel bizonyult a legjobbnak, ezzel bekerült az augusztusi győri Európa-bajnokságra készülő magyar válogatottba.

„Tizennégy éves koromban kezdtem edzőterembe járni, és néhány év elteltével már százhatvan kilogrammot emeltem meg, ami a felnőttek között is kiemelkedő eredménynek számított – emlékezett vissza a kezdetekre. – Egyszer edzés közben megpillantottam egy plakátot, amelyen egy erőemelő-versenyt hirdettek. Ekkor körülbelül tizenhat lehettem, és úgy döntöttem, elindulok. Utólag visszagondolva csak azt mondhatom, jó döntés volt, hiszen összetettben második helyezést értem el a felnőttek mezőnyében. Ezt követően meghívást kaptam több viadalra is, ekkor még mindhárom fogásnemben versenyeztem. Nem sokkal később meghívtak a kiskunhalasi fekvenyomókupára, és tulajdonképpen ekkor kezdődött a fekvenyomó-karrierem.”

Számos amatőr versenyen elért sikere után felfigyeltek a klub nélküli sportolóra, aki 28 éves korában Jánoshalmára igazolt, majd kilépett a nemzetközi porondra is.

Az Európa-bajnokságokon eleinte csupán a legjobb tíz közé fért be, élete első világbajnokságán pedig kiesett, mert rossz taktikát választott. Nem sokkal később azonban eljött az átütő siker: 2011-ben aranyérmet szerzett a csehországi Európa-bajnokságon a 83 kilogrammosok között a felnőttek nyílt versenyében, később második lett az olaszországi kontinenstornán. Ígéretesnek tűnő karrierje azonban hirtelen megtorpant, ugyanis külföldön vállalt jól fizető hentesmunkát, ami miatt két évet kihagyott. A rövid kitérő után 2014-ben Bajára igazolt, és újra sportolóként járta a különböző versenyeket.

Kubatov Géza (jobbról a harmadik) hazánk erős emberei közé tartozik

„Kétezertizenhatban második helyezést értem el fekvenyomásban az Arnold Classicon – IPF-pontszámítás alapján döntötték el a helyezést. Nagyon büszke vagyok az ott elért eredményemre, főként annak tükrében, hogy ez volt az első pénzdíjas torna, amelyen részt vettem.”

Kubatov Géza összesen nyolcszor nyert felnőtt magyar bajnokságot, és háromszor döntötte meg az aktuális csúcsot. Legutóbb a márciusi fekvenyomó ob-n javított rekordot, így hazai közönség előtt bizonyíthat az augusztusi Európa-bajnokságon. Nem lesz könnyű dolga, mivel a Pick húsfeldolgozó üzemében dolgozik, emiatt egy héten csupán három napot edzhet. Heti egy alkalommal Schauer Kornél segíti a felkészülését.

„Aranyérmet várnak tőlem, ami munka mellett óriási teher. Reggel fél hattól délután kettőig dolgozom, ezután hazamegyek enni, illetve pihenni, és csak utána kezdek edzeni. Egy tréning másfél óráig tart, majd igyekszem regenerálódni. A versenyekre két-három hónapot készülök intenzívebben.”

Bár kiemelkedik a hazai mezőnyből, kérdés, miképpen tud helytállni a nemzetközi porondon. Fejlődésének jót tenne, ha magyar versenytársai nagyobb ellenállásra kényszerítenék. Mint mondja, régebben erősebb ellenfelei voltak itthon, ám jó ideje nem talál legyőzőre. A magyar bajnok a természetes étrend híve, nem szed táplálékkiegészítőket sem, mindössze vitaminokat és ízületvédőt használ. Úgy véli, nem elsősorban a kor, hanem adottságaink határozzák meg, hogy az erősportokban meddig versenyezhetünk.

„Egyelőre nem gondolok a befejezésre, készülök tovább, ahogyan eddig. Csupán harmincnyolc éves vagyok, erőm teljében érzem magam.

Egyik legfőbb vágyam, hogy az eddigi nyolc magyar bajnoki címem mellé gyűjtsek még kettőt, és ha sikerül, örökös magyar bajnoknak mondhatom magam.

Továbbá szeretnék helytállni a győri Európa-bajnokságon hazai közönség előtt, és remélem, részt vehetek még egy világbajnokságon is. Az idei ob-n elért eredményemmel tavaly dobogós lettem volna a vébén, ami mindenféleképp biztató. A jó szerepléshez persze kell a családom, a barátnőm és a barátaim odaadó segítsége, valamint a munkahelyem támogatása is, és nem utolsósorban kell egy megfelelő edzőterem.”

Címlapon: Kubatov Géza jobbról az első

Fotók: Kubatov Géza/Facebook

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik