Magyar testépítő az Arnold Classicon

Vágólapra másolva!
2021.09.24. 14:08
Szeptember 25-én, szombaton rendezik a világ testépítőinek második legrangosabb erőfelmérőjét, az Arnold Classicot, amelyen a Mr. Olympiára készülő Molnár Péterért izgulhatunk.

Már csak néhány nap van hátra az Arnold Schwarzenegger nevével fémjelzett Arnold Classicig, amely a Mr. Olympia után a világ második legrangosabb testépítő-viadalaként jegyeznek. A két megméretés között az a lényegi különbség, hogy a Classicon jóval több kategóriában szállnak harcba az elsőségért, és nem az agyonpumpált izmok versengése a lényeg.


KÉT MAGYAR ÉREM AZ ARNOLD CLASSIC EUROPE-ON
A Nemzeti Versenysportszövetség (NVESZ) tájékoztatása szerint Véninger Brigitta aranyérmes lett a szintén ezen a héten zajló amatőr Arnold Classic Europe-on az artistic fitnesz kategóriában. Ugyanitt Végh Tünde felállhatott a dobogó harmadik fokára. A magyar fitneszes küldöttség további három értékes pontszerző helyezéssel gazdagodott: az amatőr versenyben Bogdán Szófia (fitnesz kategória) negyedik lett, akárcsak az elite pro-világbajnokságon Karina Gavrikova (bikini fitnesz) és Szabó Nikolett (fitnesz).
Az Arnold Classic Europe-ot először rendezték meg Sevillában, korábban Barcelona és Madrid volt a házigazdája a Golden Globe-díjas osztrák származású amerikai színész, testépítő, üzletember és politikus, Arnold Schwarzenegger által alapított versenysorozat európai viadalának.



Persze nem célunk, hogy eldöntsük, melyik esemény a jobb, tény azonban, hogy az amerikai színész-testépítőről, Arnold Schwarzeneggerről elnevezett eseményt mindig is óriási érdeklődés kísérte, és ez a jövőben sem lesz másképpen. Bár 2013 óta több országban és földrészen – Brazíliában, Európában, Ausztráliában, Afrikában és Ázsiában – is rendeznek Classicot, a kezdetek, vagyis 1989 óta minden évben az egyesült államokbeli Columbusban tartják a fő eseményt, az Arnold Classic USA-t, amelyen összegyűlik a földkerekség testépítőinek és fitneszversenyzőinek elitje.

Az Arnold Classicról azt is tudni kell, hogy a többnapos Arnold Sports Festival egyik, profi testépítőknek rendezett viadala, amelyen több Mr. Olympia-győztes is megfordult már. A fesztivál része még a klasszikus testépítés – ebben indul Molnár Péter is –, illetve a hölgyeknek rendezett fitnesz- és bikini kategóriák. Utóbbiban, egész pontosan a bikinifitnesz C-kategóriában Kocsis Alexandra nyert 2016-ban, amit sporttörténeti pillanatként jegyeztünk fel.

Visszatérve a „királykategóriára”, az Arnold Classicra: idén is több nagy név méri össze erejét. Ott lesz például a 2018-as és a tavalyi győztes holland William Bonac, aki az idei Mr. Olympiára is kvalifikálta magát – ő egyébként 2019-ben ezen a megméretésen második lett –, továbbá az amerikai Cedric McMillian, aki 2017-ben diadalmaskodott az Arnold Classicon. Ebben a kategóriában száll harcba az elsőségért a holland Roelly Winklaar, aki a Classicon még nem ért el átütő sikert, a Mr. Olympián azonban igen: 2018-ban a harmadik helyen végzett.

Beszédes, hogy a 14 indulóból öten – beleértve Molnár Pétert is – először vesznek részt a rangos viadalon.

Ami a klasszikus testépítést illeti, debütáló honfitársunk reménykedik a jó szereplésben. Bár korábban elmondta, már annak is örülne, ha kezet foghatna Arnold Schwarzeneggerrel, jó lenne, ha ez a díjkiosztón történne meg vele, amire a formáját figyelembe véve van is némi esélye.

https://www.facebook.com/petermolnarthefreezer/posts/386445209516330

Persze Molnár Péternek egyáltalán nem lesz könnyű dolga, hiszen meg kell küzdenie a tavaly győztes amerikai Alex Cambroneróval, a tavalyi ezüstérmes amerikai Terence Ruffinnal, továbbá 2018 és 2019 harmadik helyezettjével, az ugyancsak egyesült államokbeli Courage Oparával.

Ha pedig nem sikerül a legjobbak között végeznie, legalább elmondhatja magáról, rangos eseményen foghatott kezet Arnold Schwarzeneggerrel.

(Borítókép: Molnár Péter/Facebook)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik