Negyedóra a természetvédelemért

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2021.04.05. 13:19
Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) kérdőívet készített a világ minden táján túrázóknak a hegyvidékeken található hulladék mennyiségéről, ottlétének okáról. Kitöltésével segíthetünk a probléma megoldásában.

A Magyar Természetjáró-szövetség (MTSZ) hívta fel a figyelmet az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) kérdőívére, amellyel a világ bármely túrázója hozzájárulhat a természetvédelemhez. A szervezet többek között olyan feladatokat lát el, mint a környezet állapotának figyelése, az arról szóló adatok beszerzése és terjesztése, a nemzetközi környezetvédelmi együttműködés előmozdítása és az esetleges környezeti katasztrófák kezelése.

Az UNEP egyik aktuális feladata a világ hegyvidékeinek szennyezettségéről jelentést készíteni, s ennek keretében online kérdőíven keresztül kéri a világ bármely hegyvidékén élő és tevékenykedő, aktív hegyvidéki túrázók, hegymászók véleményét, tapasztalatait.

A kérdőívet egyéni túrázóként lehet kitölteni ide kattintva április végéig, de lehetőség van feltüntetni annak a természetjáró-tagszervezetnek a nevét, amellyel tagsági jogviszonyban állunk.

A kitöltés nagyjából negyedórát vesz igénybe, s bár magyar nyelvű változat nincs, a legnépszerűbb idegen nyelveket ki tudjuk választani. A kérdések egy része az illető túrázási szokásaira, más része a kirándulások során látott szemét mennyiségére és fajtájára vonatkozik, a végén pedig akár konkrét javaslatot is tehetünk a szervezetnek: szerintünk a problémát kinek kellene megoldania, és milyen módszereket érdemes felhasználni ehhez. Szintén lehetőség van fényképet feltölteni a szemetelés általunk megfigyelt nyomairól, s ha értesülni szeretnénk a kérdőív eredményéről, a jóváhagyás előtt közvetlenül ezt a lehetőséget is megjelölhetjük.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik