Ragasztószalaggal a vízhólyagok ellen

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2020.11.10. 10:34
Nem sok minden tudja annyira megkeseríteni egy túrázó életét, mint a lábfejen kialakuló vízhólyag, ami mindig a legrosszabb helyen jön elő. Előzetes ragasztószalagozással azonban úrrá lehetünk a problémán.

Oldalunkon is sokszor foglalkoztunk már azzal, hogy a vízhólyagok kialakulását hogyan lehet megelőzni. Írtunk a dupla zokni használatáról, ami segít csökkenteni a bőr súrlódását, valamint javasoltunk már cipőfűzőnkkel sarokrögzítéses kötést, amely szintén jól működhet. Létezik azonban egy olyan megelőző módszer is, amely ezekkel tetszőlegesen kombinálható, és indulás előtt nagyon egyszerűen elvégezhetjük. A lábfej leragasztásáról van szó.

A művelethez mindössze egy mikropórusos sebészeti szalagra lesz szükségünk, amelyet bármely gyógyszertárban beszerezhetünk, valamint egy ollóra. A legjobb, ha valaki segít nekünk méretre vágni a szalagokat, és nekünk már csak a ragasztással kell foglalkoznunk.

Üljünk le a földre, vegyük le lábunkról a zoknit, tisztítsuk meg a lábfejünket és talpunkat mindenféle szösztől. Lábfejünket húzzuk minél közel úgy, hogy kényelmesen elérjük, és a talajra merőleges legyen. Kezdjük el vízszintesen, lentről felfelé haladva a szalag méretre vágott darabkáival leragasztani a talpunkat. A ragasztás ne legyen túlzottan szoros, illetve

fontos az is, hogy kétoldalt a tapasz végei is ragadjanak, felkunkorodva ugyanis a cipőben irritálhatják lábfejünket.

A sarkunk különösen érzékeny a vízhólyagok kialakulására, azt talpunk irányából felfelé ragasszuk le, majd külön az Achilles-ínnál is ragasszunk vízszintesen egy tapaszt. Ha végeztünk, lábfejünk felső része kerüljön sorra. A lábujjak alól induljunk, és szépen haladjunk felfelé. Három ragasztószalag elég lesz. Figyeljünk rá, hogy a bokára és a lábujjakra nem kell összefüggő ragasztószalag, az már zavarna a szabad mozgásban.

Amint elkészültünk, lábfejünk oldalára is ragasszunk szalagot, ez segít rögzíteni az eddigi darabkákat. Ahogy korábban, itt is kerüljük el a gyűrődéseket, felkunkorodásokat, ha ilyesmit tapasztalnánk, ollóval igazítsuk ki az érintett részt. Végül első két lábujjunkról is gondoskodhatunk, egyenként ragasszuk le őket.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik