Nagy célok helyett most élvezzük a mozgást

LIPICZKY ÁGNESLIPICZKY ÁGNES
Vágólapra másolva!
2020.04.22. 12:00
A koronavírus terjedése elsöpörte Magyarország legnagyobb szabadidős sportrendezvényeit, a legnépszerűbb tavaszi utcai futóversenyeket is. Az ágazat legnagyobb vállalata, a Budapest Sportiroda takaréklángon égve vár az újabb startjelre.

„Találgatni nem szeretnék, járjon mindenki nyitott füllel, szerezzen információt a saját üzletágára vonatkozóan, és távlatokban gondolkozva tekintsen előre” – Kocsis Árpád, a Budapest Sportiroda ügyvezető versenyigazgatójának szavai ezek azzal kapcsolatban, mikor dördülhet el újra a startpisztoly Magyarországon.

A koronavírus-járvány átfogalmaztatta hazánk egyik legnagyobb sportrendezvény-szervező cégével az idei célokat, a jelenleg nulla bevételt termelő vállalatnál a prioritás a munkaerő, a több évtizedes szakmai tapasztalat és szellemi tőke, valamint a kialakult sportolói-részvevői bázis egyben tartása. Előbbit válságtervvel, szükség esetén megszorításokkal és költségcsökkentéssel, utóbbit a futanet.hu-n közölt folyamatos információkkal és a megszokott, de a jelen helyzetre áthangolt edzéstervekkel érik el.

„Hogy mennyire tudunk előre tekinteni? Pillanatnyilag még mindig minden tervezhetetlen. Ahogy Európa nagy versenyszervezői, mi is halasztunk, s próbáljuk az év hátralévő részében megrendezni a versenyeinket. Viszonylag sokáig kivárunk, figyeljük mi is az operatív törzs újabb döntéseit, iránymutatásait, s általában két-három héttel az esemény rajtja előtt mondjuk ki véglegesen a halasztást” – magyarázta Kocsis Árpád, aki hangsúlyozta, nem akar egy cipőben járni, mondjuk, a Tour de France szervezőivel, akik egy hónapon belül kétszer is kénytelenek voltak bejelenteni a nagy kerékpárosverseny halasztását.

„Felesleges bizonytalan időpontokkal hitegetni az embereket, jelen pillanatban ez senkinek sem segít. Ehelyett arra ösztönözzük az embereket, hogy a korlátozásokat, a szabályokat megfelelően betartva mozogjanak, s próbálják meg rábeszélni a családtagjaikat is a rendszeres sportolásra. Ezekben a hetekben-hónapokban van időnk a lelassulásra, a befelé fordulásra és arra, hogy heti kétszer-háromszor fél óra a sporté legyen az életünkben” – folytatta a szakember, aki fontosnak tartotta kiemelni azt is, hogy a futók most ne a nagy célok megvalósítására, a nagy teljesítmények elérésére koncentráljanak, hanem arra, hogy élvezzék a mozgást, a természetet.

A BSI edzői gárdája ennek megfelelően nem a formába hozásra, hanem a szinten tartásra „fogalmazta át” a honlapon megtalálható edzésterveket, hiszen több mint valószínű, hogy csak az ősszel indulhat be a futóélet, a vérkeringés Európában.

A tavaszi események zöme szeptember, október, november hónapokra került át, a prágai maratoni például egy hétvégére került az október 10–11-i Budapest Maraton Fesztivállal, de tavasz helyett ősszel rendezik meg a párizsi és a londoni maratonit is. Vagyis eseményeknek nem lesznek híján a futók, a szabadidős sportok szerelmesei, más kérdés, hogy az őszre talpra tud-e állni a futóturizmus, amely markáns turisztikai ágazattá vált az elmúlt években Magyarországon.

„Öt héttel az áprilisi Vivicitta rajtja előtt ötven százalékkal több külföldi futó adta le a nevezését, mint tavaly, vagyis jelentős fejlődés elé néztünk 2020-ban is ezen a téren. Nyilvánvalóan az idei ősz nem lesz könnyű, egyrészt azért, mert sok az esemény, még több a választási lehetőség Európában, másrészt a tavaszról elhalasztott versenyek nevezői nem biztos, hogy rövid időintervallumon belül még egy szokásos őszi viadalra is jelentkeznek. Most nehéz ezekkel a versenyekkel konkurálni” – fogalmazott Kocsis Árpád.

Szerinte még nem tudni, miként zökken vissza a régi mederbe a turizmus, mikor indulnak be a repülőjáratok, az emberekben mennyire rögzül a félelem a járványtól, s gazdaságilag mennyire viseli meg ez a helyzet a családokat. Ha jóslatokba kellene bocsátkoznia, akkor azt mondaná, talán jövő áprilisban a Vivicitta lehet az első olyan versenyük, amelyen nem fog érződni már a koronavírus-járvány, az, hogy mi történt 2020-ban a világban.

„Még borúlátóbban szemlélve a helyzetet, 2021 őszén állhat helyre a rend a futóturizmusban. Egy biztos, a futóközösség a szokásokon, az állandóságon nyugszik, vagyis akik szeretnek futni, és rendszeresen futnak, idővel mindent el is követnek annak érdekében, hogy versenyezhessenek, utazhassanak, mert ezt nem lehet abbahagyni.”

„Az én bakancslistámon is ott van a Róma–Ostia félmaratoni, amelyet március elején halasztottak el. Ha biztonságos lesz az indulás, ha nem okoz gondot a szállás- és a repülőjegy-foglalás, ha helyreállt a világ rendje, miért ne lennék ott jövő februárban?”

Úgy látja, most minden ember, futó és versenyszervező egyaránt a „túlélésre” törekszik, és szenved ettől a helyzettől, de hisz benne, hogy hamarosan ismét nagy tömegrendezvények rajtján és befutóján örülhetnek együtt.

Nehéz döntések előtt


Jelen állás szerint a Telekom Vivicittá, az Intersport Tour de Tisza-tó és a Kékes-csúcsfutás versenyeit kellett elhalasztani a BSI rendezvényei közül. Hamarosan dönteni kell az Aldi Női Futógála (eredetileg május 24.), valamint a K&H mozdulj! kerékpáros nap és félmaratoni (május 30., illetve június 7.) sorsáról, de a június 20-i Brutálfutás és az egy héttel későbbi Lidl Balaton-átúszás megrendezése is erősen kétséges.


CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik