Lee Haney, az elnök embere

Rác BenedekRác Benedek
Vágólapra másolva!
2020.03.02. 13:17
Több mint fél évszázados múltra tekint vissza a Mr. Olympia-verseny, és 1965 óta íródó történetében több ikonikus testépítő is győzött. Új sorozatunkban ezúttal a nyolcszoros bajnok Lee Haneyt mutatjuk be.

8. Leírjuk számmal is: nyolc.

Nem önmagában különleges a nyolcas szám, és nem is azért, mert a numerológiában a harcost jelképezi, sőt még csak nem is azért, mert a nyolcas számhoz tartozó ideális foglalkozások egyike az élsportoló, hanem azért, mert Lee Haney ennyi alkalommal győzött a Mr. Olympián, ráadásul sorozatban!

Gondolnánk, ha már a legendás Arnold Schwarzenegger is „csak” hat plusz egy alkalommal tudott diadalmaskodni, akkor ezzel a nyolcassal egyeduralkodó, azonban Haney korszaka (1984–1991) után hat évvel jött Ronnie Coleman, aki szintén nyolc alkalommal (1998–2005) lett a világ legjobb testépítője.

De térjünk vissza Lee Haneyhez, hiszen az ő győzelmével kezdődött a „hegyomlás” méretű testépítők korszaka, ő maga például 180 centi volt és 104, illetve 113 kiló közötti testsúllyal nyerte meg a nyolc bajnoki címét.

Több fitneszközpontot nyitott, sőt, Georgia állambeli otthona közelében vett egy negyvenhektáros területet, ahol létrehozta a Haney Harvest House-t, ahol 8–17 év közötti – hangsúlyozottan mindenféle bőrszínű, vallású és nemzetiségű – fiúk számára nyitott egy nonprofit központot, ahol a srácokat mentorálja, hogy azok egészséges, felnőtt férfivá váljanak, tíz fő pont mentén:

Őszinteség, kedvesség, tisztaság, önfegyelem, sértetlenség, kiválóság, kitartás, alázat, hűség, vezetés.


Csupasport-magazin: Gajdos Tamás, a mozgás szerelmese


Ha Szerencsekerék, akkor Gajdos Tamás. Ha futás, triatlon, egészséges életmód, hatvan fölötti mindennapos sportolás, akkor is Gajdos Tamás. Bizony, nem írtuk el: hatvan fölötti!


Erről, és persze sok minden egyéb szabadidős érdekességről írunk a Csupasport magazin első számában, amely március 10-én jelenik meg! A 100 oldalas magazinon kívül olvasóink kapnak egy 16 oldalas versenyeredményes mellékletet is.


„Vissza akartam adni valamit – mondta Haney, amikor a központ kapcsán kérdezték. – Szerencsés vagyok, hogy sok jó dolog történt velem az életem során, amely azoknak az értékeknek köszönhető, amelyeket megtanultam, mialatt felnőttem. Mire szánjunk időt, ha nem arra, hogy ezeket az értékeket a következő generációnak is átadjuk?!”

Haney egyébként nemcsak a saját központjaiban tehetett az egészséges életmódért, hiszen Bill Clinton elnöksége alatt a testnevelésügyi és sporttanács elnökeként is dolgozott. Az ezredforduló után életműdíjat kapott, s úgy tartják, ő az egyik (ha nem a) legközvetlenebb és legnépszerűbb győztes a Mr. Olympia történetében.

Létrehozta a fitnesztudományok nemzetközi szövetségét, amelyben a fiával együtt dolgozott, és gyakorlatilag arra tette fel az életét, hogy egészséges embereket neveljen, ráadásul nemcsak az edzésekhez adhat tanácsot, hanem táplálék-kiegészítőket is forgalmaznak a neve alatt.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik