Lengyel Ferenc küzdelme a Manaszlun

Vágólapra másolva!
2019.10.11. 14:01
A korábbi idegenlégiós elviselhetetlen fájdalma miatt fordult vissza 7000 méterről a Föld nyolcadik legmagasabb hegyén. Hazaérkezését követően megosztotta tapasztalatait honlapunkkal.

A napokban hazatért Lengyel Ferenc a Himalájából, miután nem sikerült felérnie a 8163 méter magas Manaszlura. A korábbi idegenlégióst a jobb lábában jelentkező elviselhetetlen fájdalom gátolta a továbbhaladásban, ezért nagyjából 7000 méter magasságban a visszafordulás mellett döntött.

 

Bár a Kalifa Alpin Csapat tagjaként először próbálkozott nyolcezer méteres hegyen, a sportember korántsem tapasztalatlan. Korábban az Alpok 82 négyezres csúcsát megmászta, s az említett 7134 méter magas Lenin-csúcson, legújabb kori nevén az Ibn Szína-csúcson is állt már – kétszer.

„Azért a négyezres csúcsokat ne hasonlítsuk össze a nyolcezresekkel, már csak azért se, mert az Alpok legmagasabb hegye, a Mont Blanc négyezer-nyolcszáznyolc méter, míg a Manaszlun négyezer-kilencszázon áll az alaptábor. A már említett körülmények mellett döntő volt, hogy gyorsan jött a megfelelő időjárási ablak, míg a következő – az előrejelzések szerint – csak napokkal később érkezett volna meg. Mivel nem volt megfelelő hosszúságú az akklimatizációs felkészültségem, gyorsan kifáradtam, hétezer méter környékén elfogyott a lendületem is.

Az alaptáborban a serpákkal és a különböző kisegítő személyzettel együtt kétszáz-kétszázötvenen tartózkodtak, ebből úgy nyolcvanan-százan mászók, de a nyolcvan százalékukat inkább magashegyi turistáknak nevezném, akik oxigénpalackkal próbáltak feljutni a csúcsra. Nem ugyanakkora energiabefektetést igényel, ha a különböző táborokban felállított sátrak várnak, a felszerelésedet mások viszik helyetted, s amikor már fogytán az oxigén, beleszippantasz a maszkba, s újult erőre kapsz.

Mivel nem lehetett abban bízni, hogy a következő napokban valóban lesz egy újabb időjárási ablak, egy nap pihenés után elindultam felfelé. A többi meg már ismert…”

Lengyel Ferenc hozzátette, csalódott kicsit, de a kedvét nem vette el, hogy a közeljövőben esetleg újra nyolcezres heggyel próbálkozzon.

Fotók: Kalifa

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik