Bobpályán is lehet bringázni!

V. SZ.V. SZ.
Vágólapra másolva!
2019.08.03. 14:42
Két bosnyák kerékpáros, Matej Drnovsek és Hasan Gusic, alkalmazkodva a globális felmelegedéshez és a múló időhöz, újrahasznosított egy „korhadt” bobpályát Szarajevóban. Videón az eredmény.

Az 1984-es téli olimpiát az egykori Jugoszláviában, Szarajevóban rendezték meg februárban, a bob- és szánkópályát pedig a városra néző 1627 méter magas Trebevic-hegy oldalában építették meg.

A helyszínen annak idején harmincezren követhették figyelemmel a versenyeket, még a téli olimpia után is, mert a helyszín később állomása volt a világkupa küzdelmeinek. Aztán az 1991-ben kitörő délszláv háború mindent megváltoztott Jugoszláviában, így Bosznia-Hercegovinában is, amelynek területén egy év múlva már súlyos harcok dúltak.

A szarajevói bobpályát nem használták többé, pláne azután, hogy a város ostrománál több helyen megsérült, ugyanis a boszniai szerb katonai erők tüzérségi állásnak használták.

A békekötés után azonban nem rombolták le az építményt, így az enyészetnek indult, és évekig magányosan állt a város határában.

Egészen 2016 márciusáig, amikor két helyi bringás, Matej Drnovsek és Hasan Gusic úgy döntött, teszteli a létesítményt: ha bobbal már nem is, legalább bringával le lehet-e menni rajta.

Íme az eredmény:

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik