Túraszandál: remek alternatíva a nyárra

Vágólapra másolva!
2019.06.05. 08:57
Rövidebb túrákhoz, kirándulásokhoz, könnyű terepre a nagy melegben felesleges túracipőt vagy túrabakancsot vennünk. A könnyű, de megfelelő védelmet adó túraszandálok ideális megoldást jelentenek a forróságban.

Ahogy melegszik az idő, úgy öltözünk lazábban mind a hétköznapokban, mind sportoláshoz. Túrázásnál szintén célszerű a jól szellőző, a nedvességet hatékonyan elvezető ruhadarabokat választani, hogy a kánikulát minél könnyebb legyen elviselni. A póló és a rövidnadrág mellett azonban érdemes a lábunkra is gondolni. Sokan a legnagyobb forróságban is zoknit és túracipőt hordanak, pedig létezik ennél sokkal jobb alternatíva: a túraszandál.

Milyen szempontok szerint válasszuk ki a nekünk valót?

Belső talprész – Az olcsó flip-flop papucsokkal és a különböző divatszandálokkal ellentétben a túraszandálok belső talprésze inkább egy túracipőére vagy túrabakancséra hasonlít. Párnázott, de kellően kemény ahhoz, hogy védje a lábunkat. Fontos megjegyezni azonban, hogy a túraszandál nem sziklás utakhoz, hegymászáshoz való. Ebben az esetben jobban járunk, ha jól bevált bakancsunknál maradunk.

Lábujjvédelem – Ha erdőben sétálunk, az út jó eséllyel tele lesz kövekkel, belógó ágakkal, gyökerekkel. Ilyenkor fontos, hogy a túraszandál védje a lábujjakat, azaz az orr része zárt legyen. Ha tengerparton vagy olyan helyen sétálunk, ahol nem kell hasonló akadályokra számítani, választhatjuk a teljesen nyitott túraszandált is.

Külső talprész – Túracipőnkhöz vagy túrabakancsunkhoz hasonlóan túraszandálunknak is legyen erős a talpa. A minőségibb darabokba Vibram-réteget is vonnak, aminek köszönhetően a túraszandál sokkal jobban tapad nedves időben is.

Kényelem – Bármilyen lábbelit is választunk, a kényelem legyen az egyik legfontosabb szempont. Túraszandál esetében érdemes odafigyelni, hogy könnyen állítható és minőségi anyagból készült pántjai legyenek. Lábunk a nagy melegben kissé megduzzadhat, illetve ha lehűl az idő – divatkritikusok ne figyeljenek –, zoknit húzhatunk rá; ebben az esetben is kényelmesnek kell lennie.

Túra – Ahogy már korábban is írtuk, sziklás terepre, hegymászásra nem jó a túraszandál. Ugyancsak problémás lehet, ha hosszabb útra megyünk, és nagyon nehéz hátizsákot cipelünk magunkkal, ebben az esetben is a túracipő vagy túrabakancs adja meg a kellő stabilitást. A túraszandál legfeljebb egy-két napos túrákhoz, rövid kirándulásokhoz való, azokhoz viszont nagyon is ajánlott!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik