A legfontosabb: a bringás élmény

Vágólapra másolva!
2019.05.22. 11:37
Június 11-én rajtol a Magyar körverseny, amely nem csak a versenysport szempontjából fontos – a Tour de Hongrie főszervezőjével, Eisenkrammer Károllyal beszélgettünk.

Azt tudjuk, látjuk, hogy Magyarországon is egyre többen kerékpároznak, akár a hétköznapokon munkába járva vagy hétvégenként szabadidős sportként űzve – kérdés, vajon szurkolók is lesznek-e a bringásokból, például a Tour de Hongrie-n?

Eisenkrammer Károly és csapata évről évre ismertebbé teszi a magyar körversenyt

A „láb mindig kéznél van”, így már csak egy bringa szükséges, és lehet is tekerni. Bár egyéni sportnak tűnik, csapatban igazán jó kerékpározni – Eisenkrammer Károly hozzátette, rendszeresen megy a körüzenet a barátok között, hogy például szombaton 11 órakor ki ér rá. Jobb esetben többen tekernek, de ha másként alakul, egyedül teljesíti az 50-70 kilométereket.

„A kerékpározás népszerűségéről sokat elárul, hogy a McDonald’s Bringamánia Tour de Balatonra már másfél hónappal korábban betelt a háromezer főben limitált létszám – folytatta Eisenkrammer Károly a múlt hétvégi eseménnyel kapcsolatban. – Ez Magyarország legnagyobb létszámú kerékpárostúrája, minőségi rendezvény, amelyen a résztvevők jól és biztonságban érzik magukat. A Balaton azért is népszerű, mert síkon megy a túra, bárki által teljesíthető, és különböző távok közül lehet választani: a leghosszabb kétszázhat, a családi huszonöt kilométer.”

A tapasztalatok azt mutatják, ha elhagyjuk az aszfaltot, az „megijeszti” az embereket, ezért is fontos, hogy mindenki megtanulja a biztonságos bringakezelést.

Ennek érdekében működteti Eisenkrammer Károly és csapata a BringaAkadémiát, ahol pedagógusokat képeznek, hogy miként tanítsák a gyerekeket biztonságos közlekedésre, és szeretnék, hogy a jövőben ez iskolai tantárgy legyen. A BringaAkadémia mellett pedig ott van a gyakorlati tudást adó bringapark Kőbányán, ahol télen terepversenyeket tartanak az igazán „őrült” bringásoknak, de a hidegbe kimerészkedő szurkolóknak is élmény.

„A bringaparkban van egy tanulópálya is, más néven pumptrack, amelynek lényege, hogy akár a láncot is levehetnénk a kerékpárról, mert a hullámzó pályán a kormányt pumpálva, a testsúlyt folyamatosan áthelyezve kell haladni – folytatta Eisenkrammer Károly. – A gyerekek imádják, hozzájárul a biztonságos kerékpározáshoz. A pumpapálya olyan, mint az autósok számára kialakított tanpályák, mindkettő nagyon hasznos a biztonságos közlekedés miatt.”

(x)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik