Nagyatádról a kínai óriásmaratonira

Rác BenedekRác Benedek
Vágólapra másolva!
2019.04.26. 14:48
Öt távon mérethetik meg magukat a futni vágyók vasárnap Nagyatádon, ahol a Wink Maraton legjobbjai a világ egyik legnagyobb futóversenyére is kvalifikálhatják magukat.

Harmadik alkalommal rendezik meg a nagyatádi Wink Maratont, amelyen öt különböző távon tehetik magukat próbára a futók. Lesz 800 méteren Baby Race babakocsis futam, 2.4 kilométeren családi váltó, 7 kilométeres táv és természetesen maratoni, illetve félmaratoni, utóbbi két távon egyéniben és váltóban is lehet futni.


Orbán László versenyigazgatótól megtudtuk, egyre nagyobb részvétellel kalkulálnak, 2017-ben 100 körüli volt a létszám, míg az idén nagyjából 250 indulóra számítanak. A tapasztalatok szerint a résztvevők nagyon szeretik a pályát, mivel szép környezetben futnak, az útvonalat pedig az atlétikai szövetség is hitelesítette, s a későbbiekben akár országos bajnokságot is rendezhetnek.

A legjobbak díja, hogy indulhatnak a világ egyik legnagyobb maratoniján a kínai Hsziamenben. A viadalon tavaly 36 ezren vettek részt, s csak azért nem többen, mert korlátozták az indulók létszámát.

2018-ban a magyarok közül Szabó Tünde riói olimpikon és Simonyi Balázs ultrafutó vett részt a kínai megméretésen. (A fenti kép a 2007-es eseményen készült – Fotó: AFP.)

„Nem azért jönnek hozzánk a futók, hogy Kínában indulhassanak, csak egy része a versenynek, hogy a főszponzor jóvoltából a világ legnagyobb maratoniján lehet részt venni. Ez nem bajnokság, inkább egy fesztivál, amelyen a futás öröméért indulnak, azért, hogy jól érezzék magukat” – tette hozzá Orbán László.


Érdekesség, hogy a szerda óta tartó Város Napja-programsorozat záróakkordja lesz a viadal, a futóverseny és az eredményhirdetés alatt egy zenekar játszik, miközben a futók a belvárosban – várhatóan remek időben – róják a kilométereket.


A Wink Maratonra egyébként már 13. alkalommal kerül sor, s harmadszor lesz Nagyatád a helyszín. A helyi futók mellett Kecskemétről, Pécsről vagy éppen Győrből is érkeznek futók, sőt kínai résztvevője is lesz a vasárnapi viadalnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik