Túrabotot használni télen is jó

Vágólapra másolva!
2018.12.10. 18:49
A túrabotok nemcsak jó időben nyújtanak remek szolgálatot, használatukkal a havas-jeges terepen is megkönnyíthetjük haladásunkat.

Akik tavasztól őszig járják az erdőt, gyakran visznek magukkal túrabotot, amellyel megkönnyítik a haladásukat. De vajon télen is érdemes számolnunk ezzel a hasznos segédeszközzel?

A válasz egyértelműen igen. Sokan tartanak attól, hogy a havas-jeges terepen a túrabotnak egyszerűen nincs tapadása, és jobban gátol a mozgásban, mint amennyire segít – csakhogy ez nem igaz. A túrabot télen hatalmas segítséget nyújt az egyensúly megtartásában, ráadásul felsőtestünket tevékenyen bevonva a mozgásba hosszú távon a tempót is jobban bírjuk.

A téli túrabot kiválasztásának szempontjai igazából nem sokban térnek el a nyáritól.

Fontos, hogy kedvünkre állítható legyen, így emelkedőn rövidebbre, lejtőn hosszabbra vehessük. Az állítás mikéntje (csavarás/előre beállított skálák közötti váltás) nem fontos, a lényeg, hogy legyenek olyan fokozatok, amelyekkel a bot minden esetben kézre áll.

Nem szabad megfeledkezni a pántról sem, amelyet télen – kivéve a lejtőkön – határozottan ajánlott használni. A jeges terepen a szokottnál jóval többször csúszhatunk meg, és veszíthetjük el egyensúlyunkat, ilyenkor rengeteget számít a túrabot adta tartás. A pántok használata lejtőn azért nem ajánlott, mert ha esésnél nem vesszük ki belőle időben a kezünket, súlyos sérülést szenvedhetünk.

Ahhoz, hogy túrabotunk a havas terepen is megfelelően segítse haladásunkat, mindenképp tegyünk rá hótányért. Ezt a kis kör alakú kiegészítőt szinte minden túrabothoz mellékelik a gyártók, ha mégsem, külön is megvásárolhatjuk. A hótányér segít növelni a stabilitást a legnagyobb hóban is, segítségével sokkal magabiztosabban haladhatunk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik