Leonardo: Nem hibázhatunk az MU ellen!

Vágólapra másolva!
2010.02.16. 11:38
null
Wayne Rooneyra ezúttal is kiemelten figyelnek majd a milánóiak (Fotó: Action Images - archív)
David Beckham, az AC Milan középpályása a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének sorsolása előtt úgy nyilatkozott, hogy legszívesebben korábbi klubja, a Manchester United ellen lépne pályára. Az angol kérése meghallgattatott, és ennek rajta kívül valószínűleg több millió szurkoló is örül, hiszen emlékezetes párharcra van kilátás. Az első, milánói felvonás előtt érdemes kicsit böngészni a statisztikákat: az MU még sohasem győzött a Milan vendégeként, ugyanakkor az utóbbi tizenöt idegenbeli BL-meccsén nem kapott ki – eddig utoljára 2007-ben szenvedett vereséget saját pályájától távol, s akkor éppen a Milan verte meg.

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Manchester United szívesen látogatna Olaszországba: a „vörös ördögök" a korábbi 16 olaszországi kupameccsükből mindössze hármat nyertek meg, ráadásul a mérleg még siralmasabb, ha csak a Milan vendégeként lejátszott négy mérkőzésüket vizsgáljuk.

SZAVAZÁS

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Az MU ugyanis ezeken a találkozókon kivétel nélkül vereséget szenvedett, sőt még gólt sem szerzett – a két csapat legutóbbi ütközetén pedig nagy pofonba szaladt bele. Biztosan sokan emlékeznek még: a 2006–2007-es kiírásban az elődöntő visszavágóján az AC Milan 3–0-ra verte meg riválisát a San Siróban, és bejutott a fináléba – majd meg is nyerte a sorozatot.

„Azon a bizonyos meccsen fizikai hiányosságok miatt futballoztunk gyengén. A találkozót megelőző szombaton az Evertonnal játszottunk, míg a Milan sok játékosát pihentette, így a hazaiak frissek és felkészültek voltak, s megérdemelten győztek le minket" – idézte fel a 2007-es összecsapást Sir Alex Ferguson, a „vörös ördögök" menedzsere.

„Most azonban most kipihentek vagyunk, és ez nagy különbség lehet" – utalt a szakember arra, hogy a United a korai FA-kupa-búcsúja miatt szabadnapos volt a hétvégén, míg a Milan pénteken még pályára lépett (3–2-re győzte az Udinesét).

A ma esti találkozó érdekessége, hogy először léphet pályára ellenfélként korábbi klubja ellen David Beckham, a Los Angeles Galaxy Milannak kölcsönadott középpályása, aki 1995-ben mutatkozott be a manchesteriek színeiben bajnoki mérkőzésen, és egészen 2003-ig szolgálta a klubot.

„Manchester United-szurkolóként nehéz ezt mondanom, de le akarom őket győzni, és azért küzdök, hogy a Milan jusson tovább" – nyilatkozta a meccs előtt Beckham, akit az angol szaklapok a kispadra, az olasz források pedig a kezdőcsapatba várnak. Ferguson azonban a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón igyekezett rövidre zárni a Becksszel kapcsolatos kérdéseket, mondván: „Beckham hét éve távozott az Old Traffordról. Azóta továbbléptünk: ez már egy másik csapat, más játékosokkal."

„A Milan nagyon tapasztalt együttes, jól tudjuk, hogy nagyszerű játékosai vannak, akik közül sokan megnyerték már a Bajnokok Ligáját. Gondoljanak csak Seedorfra: hatalmas tapasztalata van, ami egyszerűen megfizethetetlen. Megnéztem a milánói derbit, és azon az estén nagyon jól játszott a Milan. A piros-feketék mindig a nagy meccseken nyújtják a legjobbjukat, így óvatosnak kell lennünk" – jelentette ki Ferguson.

 BEVÉTELI REKORD
 

A San Siróba már tegnap este kitették a „megtelt" táblákat, az idény folyamán harmadik alkalommal. Először a Milan–Internazionale városi derbin, majd a Milan–Real Madrid Bajnokok Ligája-találkozón töltötték meg teljesen a stadiont a szurkolók.


Kedd este 78 587 néző tekintheti meg élőben a mérkőzést, köztük négyezer angol szimpatizáns. A számok nyelvén ez 3 763 560 euró (mintegy 1 016 161 200 forint) bevételt jelent a milánói klubnak.

Ami a skót mester által hangsúlyozott tapasztalatot illeti, könnyen elképzelhető, hogy nemcsak a játékosok, hanem az edzők rutinja közötti különbség is döntő lehet. Ennek érzékeltetésére pedig álljon itt egy megdöbbentő adat: míg Fergusont 1986-ban nevezték ki a „vörös ördögök" menedzserének, addig Leonardo, a Milan edzője 1986-ban még a Flamengo korosztályos csapataiban pallérozódott.

Persze a brazil szakembert sem kell félteni, hiszen irányításával a Milan aratott már meglepő győzelmeket, elég csak a Real Madrid felülmúlására gondolni a sorozat csoportkörében. „A United elleni két meccs a legfontosabb a szezonban, ezek a találkozók döntőek lesznek a jövőnk szempontjából. Szinte tökéletesen, hiba nélkül kell játszanunk, ezért olyan teljesítményt akarok látni a srácoktól, mint amilyet a Real ellen láttam. Az volt a szezonban az eddigi legjobb meccsünk, és most ismét olyan jól kell játszanunk, mint akkor."

Az olaszok mellett szól, hogy a két klub eddig négyszer vívott egymással kétmérkőzéses párharcot a BEK-/BL-ben, és eddig kivétel nélkül a Milan jutott tovább. Zárásként viszont hozzuk szóba még egyszer a már sokat emlegetett 2007-es milánói összecsapást, ugyanis a Manchester United azóta, egészen pontosan 15 mérkőzés óta nem szenvedett vereséget idegenbeli Bajnokok Ligája-találkozón.

Az este 20.45 órakor kezdődő találkozóról, valamint a Lyon–Real Madrid mérkőzésről élő, szöveges tudósítással jelentkezünk. 

 BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
AC MILAN (olasz)–MANCHESTER UNITED (angol)
Milánó, San Siro, 20.45 (tv: Tv2) Vezeti: Benquerenca (portugál)
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
AC Milan: Dida – Abate, Nesta, Thiago Silva, Antonini – Beckham, Pirlo, Ambrosini – Pato, Huntelaar, Ronaldinho. Vezetőedző: Leonardo
Manchester United: Van der Sar – W. Brown, R. Ferdinand, J. Evans, Evra – Nani, D. Fletcher, Carrick, Scholes, Pak Dzsi Szung – Rooney. Menedzser: Sir Alex Ferguson

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik