Bajnokok Ligája: „Baj van a magyar bíráskodással”

V. GY.V. GY.
Vágólapra másolva!
2018.11.09. 09:34
Több korábbi játékvezetőt is megkerestünk a Manchester City–Sahtar Doneck mérkőzésen Kassai Viktortól látott hibával kapcsolatosan, de a bírók elhárították az érdeklődést. Egyedül a korábbi FIFA-kerettag játékvezető, a Győr–Moson–Sopron megyei JB volt elnöke szólalt meg az ügyben.

„Magyarázkodni vagy magyarázni felesleges, hiszen a televíziós felvételek önmagukért beszélnek – mondta Dubraviczky Attila. – Kérdés csupán az lehet, volt-e kommunikáció Kassai Viktor és az alapvonali játékvezető között: ha igen, akkor még rosszabb a helyzet. Persze ha nem, ez az ítélet akkor is menthetetlen. Nyilván nem könnyű ilyesmivel szembesülni, de egy ilyen súlyos hiba, egy ilyen abszolút téves ítélet egyben kórképet ad a magyar bíráskodás helyzetéről, még akkor is, ha nemzetközi szinten elismert játékvezetőről van szó, aki egy ilyen hiba előtt hasonlóan nagy tétért zajló mérkőzéseken több ragyogó döntést is hozott már az évek során. Nyilván nem csak egy BL-meccsen látott tévedés miatt kellene »hangoskodni«, de ez a hiba már rávilágít arra, hogy baj van a magyar bíráskodással.

Szerintem például nem jó irány, ha olyan játékvezető is meghatározó tagja lehet a magyar FIFA-keretnek, aki egy korábbi NB I-es mérkőzésen sípszóval megszakított egy játékszituációt, majd az akció végén mégis gólt ítélt. Mint ahogyan Kassai Viktor mostani hibájának is megvolt az előzménye: rengeteg meccset volt kénytelen kihagyni. A bíráskodás során a nyugodt felkészülés mellett a folyamatos meccsterhelés alap. Anélkül a nagy tétre menő nemzetközi kupatalálkozón nem lehet nyugodt szívvel kifutni a pályára, mert akkor a feladatban, bizony, benne van az arcpirító tévedés lehetősége is.

Sajnos most ez történt. Ugyanakkor egy ilyen hiba nem csupán a pályán azonnali döntést hozó Kassai Viktor felelőssége. Azon is ideje lenne elgondolkodni, vajon a háttérben megfelelő döntések születnek-e, s a szakmai irány helyes-e, vagy sem.”

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 4. FORDULÓ

F-CSOPORT
Lyon (francia)–Hoffenheim (német) 2–2 (2–0)
Lyon, OL-stadion, 53 850 néző. Vezette: Makkelie (holland)
Gólszerző: Fekir (20.), Ndombele (28.), ill. Kramaric (65.), Kaderábek (92.)
Kiállítva: Kasim (51., Hoffenheim)

Manchester City (angol)–Sahtar Doneck (ukrán) 6–0 (2–0)
Manchester, City of Manchester Stadion, 52 286 néző. Vezette: Kassai (magyar)
Gólszerző: David Silva (13.), Gabriel Jesus (24., 72., 92. – az első kettőt 11-esből), Sterling (49.), Mahrez (84.)

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Manchester City 4 3
1 12– 3 +9 9
2. Lyon 4 1 3
9– 8 +1 6
3. Hoffenheim 4
3 1 8– 9 –1 3
4. Sahtar Doneck 4
2 2 4–13 –9 2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik