BL: Simeone az újabb sikerrel Guardiola és Mourinho nyomdokain

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.03.14. 14:12
Diego Simeone első ötven hazai BL-meccsén csupán annyi vereséget szenvedett el, mint Pep Guardiola vagy José Mourinho (Fotó: Getty Images)
Kialakult a negyeddöntő mezőnye a labdarúgó Bajnokok Ligájában. A Napolit búcsúztató Barcelona történelmet írt azzal, hogy a visszavágón két fiatalkorút is pályára küldött, míg az előző kiírásban döntős Intert búcsúztató Atlético Madrid vezetőedzője, Diego Simeone a visszavágón érte el az 50 hazai mérkőzést a sorozatban, s ezalatt annyi vereséget könyvelt el, mint Pep Guardiola és/vagy José Mourinho.

A nápolyi 1–1-es döntetlen után nagy erőket mozgósított a továbbjutásért a hazai visszavágón a Barcelona, amelynek a teljes mérkőzésen összesen 24 kapura lövése volt, ez pedig a 2019 februárjában rendezett Lyon elleni meccs (25) óta a legtöbb a csapattól a BL egyenes kieséses szakaszában.

A gránátvörös-kékek továbbjutásából oroszlánrészt vállalt a veterán lengyel támadó, Robert Lewandowski, aki a Barcelona játékosaként először szerzett egy BL-párharc mindkét meccsén gólt.

A csapat legjobbja mégsem ő volt, hanem a fiatal Pau Cubarsí, aki 17 évesen és 50 naposan lett a mérkőzés legjobb játékosa, de ezért tett is, hiszen 68 passzából 61 volt sikeres, ezzel amióta az Opta gyűjti ezeket a statisztikákat – 2003–2004 – első Barca-játékosként teljesített legalább 50 sikeres passzt debütálása során, ráadásul mindhárom szerelése jó volt és emellett volt öt tisztázása is.

A katalánok egyébként már a mérkőzés kezdetének pillanatában történelmet írtak: az IFFHS kimutatása szerint ugyanis a Barcelona az első csapat a BL egyenes kieséses szakaszában, amely két fiatalkorút is játszatott, hiszen Lamine Yamal 16 évesen és 243 naposan, Pau Cubarsí pedig 17 évesen és 50 naposan volt ott a kezdőben.

Utóbbi egyébként ezzel Giuseppe Bergomit megelőzve – aki 1981-ben 17 évesen és 72 naposan lépett pályára az Interben – a sorozat legfiatalabb pályára lépő védője lett.

A Barcelona története során 19. alkalommal jutott a BL (BEK nélkül) legjobb nyolc csapata közé, ennél többször csak a Bayern München (22) és a Real Madrid (20) jutott el a sorozat ezen szakaszáig.

BAJNOKOK LIGÁJA 
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
FC Barcelona (spanyol)–Napoli (olasz) 3–1 (2–1) 
Barcelona, Olimpiai Stadion, 50 301 néző. Vezette: Makkelie (holland)
Barcelona: Ter Stegen – Koundé, R. Araújo, Cubarsí, Cancelo – Christensen (Romeu, 61.), Fermin López (S. Roberto, 60.), Gündogan – Lamine Yamal, Lewandowski, Raphinha (Joao Félix, 81.). Vezetőedző: Xavi
Napoli: Meret – Di Lorenzo, Rrahmani, Juan Jesus, Mário Rui (Mathías Olivera, 64.) – Lobotka, Anguissa, Hamed Traoré (Raspadori, 78.) – Politano (Lindström, 64.), Osimhen, Kvarachelia (Ngonge, 90+2.). Vezetőedző: Francesco Calzona
Gólszerző: Fermin López (15.), Joao Cancelo (17.), Lewandowski (83.), ill. Rrahmani (30.)
Továbbjutott: a Barcelona, 4–2-es összesítéssel


Nem mostanában történt ilyen legutóbb. Az Arsenal és a Porto keddi visszavágója csak tizenegyespárbajban dőlt el, ezt megelőzően pedig legutóbb a 2016-os döntőben dőlt el így a győztes kiléte a két madridi gigász, a Real és az Atlético között.

Az „ágyúsokkal” másodszor fordult elő a BL-ben, hogy ráadásra kényszerültek, ezt megelőzően a 2008–2009-es kiírásban – ugyancsak a nyolcaddöntőben – az AS Romát búcsúztatták szintén tizenegyesekkel.

Az Arsenal a 2009–2010-es kiírás óta először jutott negyeddöntőbe a BL-ben, megtörve ezzel hét idényig tartó sorozatát, amikor a legjobb 16 között esett ki. Mikel Artetáék Porto elleni gólját Leandro Trossard szerezte, aki Alexis Sánchez és Bukayo Saka után harmadik Arsenal-játékosként volt eredményes első három hazai BL-meccsén.

ARSENAL (angol)–FC PORTO (portugál) 1–0 (1–0, 1–0, 1–0) 11-esekkel: 4–2
London, Emirates Stadion. Vezette: Clément Turpin (Nicolas Danos, Erwan Finjean) – franciák
ARSENAL: Raya – B. White, Saliba, Gabriel, Kiwior (Zincsenko, 106.) – Ödegaard, Rice, Jorginho (Gabriel Jesus, 83.) – Saka, Havertz, Trossard (Nketiah, 106.). Menedzser: Mikel Artete
PORTO: Diogo Costa – Joao Mário (Jorge Sánchez, 85.), Pepe, Otávio, Wendell – Nico González (Eustáquio, 101.), A. Varela (Grujics, 90+7.) – F. Conceicao (G. Borges, 101.), Pepe II, Galeno – Evanilson (Taremi, 88.).
Vezetőedző: Sérgio Conceicao
Gólszerző: Trossard (41.)
Továbbjutott: az Arsenal 1–1-es összesítést követően 11-esekkel


Diego Simeone az Inter elleni visszavágón irányította 50. alkalommal az Atlético Madridot a Bajnokok Ligájában hazai pályán, s hetedik edzőként érte el ezt a mérföldkövet. Az argentin szakember pedig illusztris társaságba került, hiszen félszáz hazai meccsén mindössze öt vereséget szenvedett el (32 győzelem, 13 döntetlen) – épp annyit mint Pep Guardiola vagy José Mourinho első 50 hazai BL-meccsén.

Az Atlético az előzmények alapján a tizenegyespárbaj megnyerésében is joggal bízhatott, hiszen a „matracosok” eddigi mindhárom oda-visszavágós párharcukat megnyerték, amikor hosszabbítás volt (a Bayer Leverkusen ellen a 2014–2015-ös, a PSV ellen a 2015–2016-os és a Liverpool ellen a 2019–2020-as kiírásban), ráadásul a madridiak eddig négyszer kényszerültek tizenegyespárbajra és ezek közül hármat meg is nyertek.

Az Atleti továbbjutásához nagyon kellett a csapat kapusa, Jan Oblak, aki két tizenegyest védett egy kihagyott milánói lövés mellett – a szlovén teljesítménye azért is kiemelendő, mert így is eggyel több tizenegyest hárított, mint az azt megelőző négy párharcban együttvéve (a 22-ből egyet védett, hármat kihagytak és 18-ból gól lett).

Az elmúlt évtized játékához képest az Atletivel kapcsolatos legmeglepőbb statisztika, hogy a jelenlegi Bajnokok Ligája-kiírásban a címvédő Manchester City (24) után a „matracosok” lőtték a legtöbb gólt, 18-at, igaz, ehhez nagyban hozzájárul, hogy a Celtic elleni csoportkörös meccset 6–0-ra nyerték.

Az Internek a 2024-es naptári évben a madridi volt az első veresége – 13 győzelem után. A milánóiaknak ez mindössze a második hosszabbításos meccsük volt az európai kupaporondon, de az első sem mostanában volt, még 1972-ben a belga Standard Liége ellen kényszerültek ráadásra a BEK elődöntőjében.

Simone Inzaghiék ráadásul úgy estek ki, hogy Federico Dimarco révén már 2–0-ra is vezettek a párharcban. Inter-védő azonban kifejezetten ritkán szerez gólt a BL-ben, olyannyira, hogy az egyenes kieséses szakaszban legutóbb 2010-ben volt példa erre, amikor Maicon volt eredményes a Barcelona ellen.

A milánóiak most negyedszer találkoztak spanyol csapattal a BL egyenes kieséses szakaszában, de ezek közül csak egyet tudtak megnyerni, háromszor kiestek a spanyol riválisokkal szemben.

Atlético Madrid (spanyol)–Internazionale (olasz) 2–1 (1–1, 2–1, 2–1) – tizenegyesekkel: 3–2 
Madrid, Estadio Metropolitano. Vezette: Szymon Marciniak (lengyel).
ATLÉTICO MADRID: Oblak – Szavics, Witsel, Hermoso – Molina (Barrios, 79.), M. Llorente (Azpilicueta, 98.), Koke, De Paul (Á. Correa, 71.), Lino (Riquelme, 71.) – Morata (Depay, 79.), Griezmann (Saúl, 106.).
Vezetőedző: Diego Simeone.
INTERNAZIONALE: Sommer – Pavard, De Vrij, Bastoni (Acerbi, 73.) – Dumfries (Darmian, 73.), Barella (Frattesi, 84.), Calhanoglu, Mhitarjan (Klaassen, 111.), Dimarco (Bisseck, 84.) – La. Martínez, M. Thuram (A. Sánchez, 102.).
Vezetőedző: Simone Inzaghi.
Gólszerző: Griezmann (35.), Depay (87.), ill. Dimarco (33.)
Továbbjutott: Atlético Madrid 2–2-vel, tizenegyesekkel


A Dortmundot irányító Edin Terzic másodszor juttatta el a Ruhr-vidékieket a BL negyeddöntőjébe, ezzel beállította két neves elődjének klubrekordját, ugyanis Ottmar Hitzfeld 1995 és 1997 között, Jürgen Klopp pedig 2012 és 2014 között volt ott a legjobb nyolc között a legrangosabb európai kupasorozatban.

A Westfallen Stadion egyébként az elmúlt időszakban ismét bevetetetlen erőd lett, a Dortmund ugyanis most először tudta megnyerni egymás utáni kilenc hazai meccsét a sorozatban.

A PSV nem játszott rosszul vendégként, de nem volt jó előjel az eindhoveniek számára, hogy az európai kupasorozatokban legutóbbi 16 mérkőzésüket nem tudták megnyerni német csapatok vendégeként (három döntetlen, 13 vereség), utolsó győzelmüket pedig 1977 decemberében aratták a Braunschweig ellen. Igaz, az első félidőben adódtak problémái a hollandoknak, ugyanis a Dortmund 10-szer vette célba a kapujukat, többször, mint az egész odavágón (8).

A PSV az eredmény és a tét ellenére is folytatja a holland csapatokra jellemző koncepciót s a 18 éves és 342 napos Isaac Babadi Wesley Sneijder és Nigel de Jong 2003-as debütálása óta a legfiatalabb holland labdarúgó, aki pályára lépett a BL egyenes kieséses szakaszában.

Dortmund (német)–PSV (holland) 2–0 (1–0)
Dortmund, Signal Iduna Park, 81 365 néző. V: Orsato (olasz)
Dortmund: Kobel – Süle, Can, Hummels, Maatsen – Özcan, Sabitzer – Malen (Adeyemi, 70.), Brandt (F. Nmecha, 58.), Sancho (Reus, 75.) – Füllkrug. Vezetőedző: Edin Terzic
PSV: W. Benítez – Teze, Schouten, Boscagli, Dest – Til (H. Lozano, a szünetben), Mauro Júnior (Babadi, 86.), Veerman (Pepi, 82.) – J. Bakayoko, L. de Jong, M. Tillman.
Vezetőedző: Peter Bosz
Gólszerző: Sancho (3.), Reus (90+5.)
Továbbjutott: a Dortmund, 3–1-es összesítéssel

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik