A Porto kiesésének a hollandok örülnek leginkább

BALOGH ANDRÁSBALOGH ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2024.03.13. 13:38
A Porto tizenegyesekkel búcsúzott a BL-ből a holland élcsapatok legnagyobb örömére (Fotó: Getty Images)
Az Arsenal tizenegyesekkel búcsúztatta a Portót a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, ami jó hír Hollandia számára, ugyanis így a bajnokságból, az Eredivisie-ből továbbra is három csapatot indíthatnak a legrangosabb európai kupasorozatban. Nagy a harc a koefficienspontok gyűjtése terén az élmezőnyben is, ugyanis a jövőre átalakuló BL-kiírásban a két legtöbb pontot gyűjtő ország bajnokságának ötödik helyezettje is indulhat a sorozatban. Anglia, Németország és Olaszország csapatainak ennek következtében mindhárom nemzetközi kupasorozat mérkőzései számítanak a végső rangsor szempontjából.

Mint ismert, a Porto tizengyespárbajban búcsúzott az Arsenal ellen a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében. A győztes angolok mellett a holland csapatok is örülhetnek, ugyanis ezzel biztossá vált, hogy Hollandia legalább két klubbal vesz részt a BL 2025–2026-os kiírásában is, írja a vi.nl.

A holland oldal megjegyzi, hogy az UEFA-együtthatók ötéves ciklusát vizsgálva Hollandiának 5.818 pontos előnye van Portugáliával szemben. A portugál csapatok közül a Sporting CP és a Benfica van még versenyben – mindkettő az Európa-liga nyolcaddöntőjében – azonban matematikaliag már lehetetlen, hogy Portugália megelőzze Hollandiát.

Ennek következtében Hollandia a megújult formátumú 2024–2025-ös BL-idényben három csapatot kvalifikálhat, melyből kettő (a bajnokság első két helyezettje) rögtön a főtáblára jut, míg a harmadik helyezett a selejtezősorozat harmadik körében kapcsolódik be. Ezzel szemben Portugália hetedikként csak két csapatot ad az első számú európai kupasorozatba: a bajnokság győztese főtáblás, míg a második szintén a selejtező harmadik körében vívhatja ki az indulás jogát.

A Freiburg és a West Ham United párharca sok mindenhről dönthet, Sallai Roland a németek sikeréért küzd (Fotó: Getty Images)

Melyik országnak indulhat öt csapata a BL-ben?

Sok együttest érintő kérdés, hogy melyik két ország csapatai gyűtjik a legtöbb koefficienspontot. A Bajnokok Ligája ugyanis 32-ről 36 csapatosra bővül, aminek következményeként két topligából is öt csapat indulhat a korábbi négy helyett. 

Az együtthatós rangsort a Bajnokok Ligája, az Európa-liga és az Európa-konferencialiga küzdelmei során szerzett pontok alapján határozzák meg. Pont jár a selejtezőben elért teljesítményért, a különböző szakaszokba jutásért, valamint természetesen a mérkőzéseken elért döntetlenek és győzelmek után is. Az egy bajnokságban szereplő klubok által szerzett összes együtthatói pontot összeadják, majd ezt az eredményt elosztják az adott bajnokságból az adott szezonban Európában szereplő klubok számával.

Jelenleg Olaszország vezet (16.571 pont) Németország (15.500) és Anglia előtt (14.875). A legjobb ötbe még Franciaország (14.416) és Spanyolország (13.687) fért be, de nem valószínű, hogy utóbbi kettő beleszólhat az első két hely sorsába. 

Az éllovas Olaszországot még öt csapat képviseli: az Internazionale a BL-ben, az Atalanta, a Milan és a Roma az El-ben, míg a Fiorentina az Ekl-ben. A németek közül négyen vannak versenyben, a Bayern München és a Dortmund a BL-ben, a Bayer Leverkusen és a Freiburg pedig az El-ben. Az angolokat hat csapat képviseli. A Manchester City és az Arsenal a Bajnokok Ligájában, a Liverpool, a West Ham United és a Brighton az Európa-ligában, az Aston Villa pedig az Európa-konferencialigában áll még.

Szerdán a BL-ben, majd csütörtökön az El-ben és az Ekl-ben is kialakul a legjobb nyolc mezőnye, aminek köszönhetően tisztulhat a kép. Különösen pikáns ilyen tekintetben a Freiburg és a West Ham csatája, amelyben az odavágón a német csapat egygólos előnyt szerzett. Egy másik angol csapat a Brighton a 4–0-s római vereség után került kilátástalan helyzetbe, azonban az olaszoknál már csak egy csapat, az Inter van a legrangosabb európai sorozatban, ráadásul a milánói együttesnek még nem biztos a helye a legjobb nyolc között.

Az viszont biztos, hogy a csapatok az idén nemcsak saját sikerükért, hanem országukért is küzdenek, így minden mérkőzés sokkal jobban számít. Az extra tét pedig még több izgalmat hoz mindhárom európai kupasorozatba és a pénteki sorsolásba is.

MÁRCIUS 15., PÉNTEK
BAJNOKOK LIGÁJA
12.00: a negyed- és elődöntő sorsolása, Nyon (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
EURÓPA-LIGA
13.00: a negyed- és elődöntő sorsolása, Nyon (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
EURÓPA-KONFERENCIALIGA
14.00: a negyed- és elődöntő sorsolása, Nyon (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

A BAJNOKOK LIGÁJA ADATBANKJA ITT OLVASHATÓ!

AZ EURÓPA-LIGA ADATBANKJA ITT OLVASHATÓ!

AZ EURÓPA-KONFERENCIALIGA ADATBANKJA ITT OLVASHATÓ!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik